Учените имат нов метод за търсене на извънземен живот, пише потребител  на Sohu. Това включва проверка на планетарните атмосфери за определени газове, отделяни от броколито. Зелето ще покаже дали сме сами във Вселената.

Откакто предците на човека за пръв път вдигнаха глави, гледайки звездното небе, те започнаха да задават вечните въпроси: кои са хората? Какво е Вселената? Откъде идва човечеството и накъде отива? Има ли други интелигентни цивилизации в Космоса като нашата? С развитието на високите технологии започнахме да търсим извънземен живот и неговите признаци.

Въпреки това, всички наши изследователски методи са ограничени от "матрицата" на земния въглероден живот и естествената среда на планетата. До известна степен това ограничава процеса на откриване на извънземно съществуване. В съчетание с факта, че нашето техническо ниво е все още ниско, тоест не можем да наблюдаваме "ясно" небесните тела от земната група, нашата ефективна изследователска област е "компресирана" до много малка част от пространството. Можем да кажем, че дори не сме напуснали Слънчевата система.

Това обаче не помрачи ентусиазма на астрономите. През последните години учените работиха усилено, за да разширят параметрите на изследването на екзопланети и търсенето на извънземен живот чрез изучаване и оценка на техните атмосфери. Техният метод е получил яркото име "газ от броколи".

Планетолозите се интересуват много от "газа от броколи". Основната причина е, че растенията и микроорганизмите, включително броколите, водораслите и много други, имат специална способност – процесът на метилиране. Това означава, че те могат да създават газове, за да изхвърлят токсините и да поддържат собственото си здраве.

На Земята има много растения и микроорганизми, способни да извършват процеса на метилиране. Затова учените решиха, че ако съществува живот на други планети, различни от нашата, тогава повечето извънземни клетки трябва да имат подобни механизми за премахване на токсините. Много е вероятно това да е метилиране.

Ако такива газове присъстват в атмосферата на екзопланета, нашите технологии за астрономическо наблюдение ще могат да го открият (например с помощта на космическия телескоп James Webb). Откриването на метилиран газ означава, че има определена възможност за живот на тази планета.

В процеса на метилиране растенията и микроелементите добавят три водородни атома и един въглероден атом към токсични тежки метали и други вредни вещества, което води до образуването на метилиран газ. Такива процеси, представени в природата, например чрез вулканични изригвания, са много редки и се срещат по-често в живите организми. Следователно това допълнително засилва увереността на учените да насочат изследователските дейности по този път.

Въз основа на наблюдения, метилираният газ се намира предимно в средния инфрачервен диапазон, което е предимство за космическия телескоп Джеймс Уеб и други големи оптични инструменти. Когато планета с атмосфера преминава през региона между орбитиращата си звезда и телескопа, последният може да открие частици от атмосферен газ, плаващи около планетата и по този начин да потвърди наличието на метилиран газ.

Що се отнася до видовете метилирани газове, най-простият е метанът, който обикновено идва от живи организми и се произвежда, дори когато те са мъртви и се разлагат. Въпреки това метанът се отделя по-често от други като страничен продукт от абиотични реакции. Огромни количества метан са открити на газообразни планети като Юпитер и Сатурн и някои от техните луни, но все още не сме открили признаци на живот там.

В допълнение към метана учените отбелязват метилбромид (CH3Br). Този газ привлича вниманието на изследователите, защото е нестабилен и не се задържа дълго в атмосферата. След като бъде потвърдено наличието на метилбромид на планетата, това ще покаже, че е бил освободен съвсем наскоро. И тъй като се излъчва от живи организми, това ще бъде потенциално доказателство за съществуването на живот.

В близко бъдеще астрономите ще търсят друг метилиран газ, хлорометан (CH3Cl). Метилбромидът обаче е по-лесен за откриване от хлорометан, особено в атмосферата на планети, обикалящи около звезди джуджета от клас M. Недостатъкът на тези вещества е, че ултравиолетовото лъчение разрушава водните молекули, което води до разлагане на газовете на компоненти. За щастие, М джуджетата не излъчват толкова ултравиолетови лъчи, колкото Слънцето, което прави този вид изследване напълно възможно.

Преди Джеймс Уеб или други телескопи да могат да открият каквито и да е следи от метилирани газове, отделяни от организми, учените трябва да очертаят обхвата на земните планети, които могат да бъдат наблюдавани и да имат атмосфера. След това ще са необходими дълги, непрекъснати изследвания, особено по отношение на "транзита на планети".

В бъдеще, ако учените открият "газ от броколи“ на далечна екзопланета, това може да е доказателство, че Земята не е единственото място, където съществува живот. Именно газът ще бъде доказателство за това.

Превод и редакция: Рени ТОМОВИЧ