"Още на 6-7 години отидох на конкурс за пеене с "The Final Countdown" на Europe, но от комисията ми казаха: "Ами много хубаво пееш, моето момче, ама няма да стане с тая музика“, спомня си пред сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" певецът Боил Каранейчев, който представи дебютния си сингъл "Free".

"Този първи неуспех по никакъв начин не ме смачка“, каза още певецът, като допълни, че познава много деца, а и не само деца, които са се отказвали от музиката, само поради тежестта на конкурсите.

"Музиката не е състезание, не би трябвало да бъде. Няма смисъл от такива състезания и надпревари, като в Battle of the Bands. Просто прави си музика, не се състезавай с никого, защото един може да е по-добър от теб в един стил, а ти може да си по-добър от него в друг“, категоричен е Боил Каранейчев.

Той разказа и как се е стигнало до създаването на парчето.

"Много е интересна историята. През 2020 г., когато беше най-тегавият период от пандемията, се събрахме се с Христо Нейчев – мой много добър приятел и китарист, с когото правя всичко, свързано с музика. Преди това, докато пътувах в метрото, ми се завъртя в главата една музикална тема и я споделих с него. Той хвана китарата, а аз му тананиках мотива, с ясната представа за аранжимента дори. Седнахме и веднага тракнахме някакво демо, а то взе, че стана“, върна се в спомените си певецът, като допълни: "След това ми хрумна текстът. Всъщност, още с мелодията ми хрумна и текстът. Вече знаех за какво искам да напиша парче".

Към двамата се присъединява и Емилио Мархолев, с когото Каранейчев също работи по песните и аранжиментите.

"Много естествено се случиха нещата. Да, малко бавничко. Даже много ми беше смешно, защото всички очакваха да издам албум, въпреки че бях споделил, че правя сингъл“, сподели още Каранейчев.

"Исках всичко да е много, много изпипано. Като дебют исках да е много добро откъм звук, визия, аранжимент, текст, всичко да е изпипано и затова толкова бавничко", каза още певецът и обясни за какво става въпрос в самата песен:

"Аз, както всеки човек, съм минавал през много различни катарзиси, всякакви метаморфози, всякакви такива неща. И тегави периоди, моменти, предателства. В това парче исках да изповядам всичко и да загърбя миналото, което е било свързано, пак казвам, с предателства – от приятели, от близки, от роднини. Тегля чертата, оставям тия неща назад и продължавам напред“, споделя откровено Боил Каранейчев.

Целия разговор можете да чуете в прикачения звуков файл.