Близки на починали правят опит да "съживяват" мъртвите си роднини чрез изкуствен интелект. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

През 2016 г. журналистът Джеймс Влахос разбира, че баща му има рак на белиитв дробове в четвърти стадий. По това време той работи като консултант за технологичната компания PullString. "Тогава му хрумва да записва диалози с баща си, да ги вкарва като съдържание за изкуствен интелект и да го обучи на този характерен езиков стил. В базата данни включва и кореспонденция и целия личен архив на бащата“, разказа доц. Тодорова.

Година след смъртта на баща си Влахос основава компанията HereAfter AI и чатбота Dadbot. "Множество хора се възползват и създават персонализиран дигитален архив на хората, които си отиват“, допълни тя.

Подобен чатбот създава и Стивън Смит в памет на майка си Марина Смит, която е преживяла Холокоста и е посветила живота си на осветяване на този мрачен период от историята. "В деня на нейното погребение той създава холограма и тя "произнася" слово на собственото си погребение. Той мотивира и обосновава това с факта, че хората, които имат исторически принос и са били жива памет към подобни събития, да останат не просто като автори, а да има непосредствен контакт между тях и публиката чрез изкуствен интелект и холограми“, обясни доц. Тодорова. Но разбира се, подобни проекти будят също така редица етични съображения.