Германският производител BMW предупреждава собствениците на около 90 000 превозни средства, произведени между 2000 и 2006г., да не ги карат, поради нарастваща заплаха от експлозия на въздушните възглавници при катастрофа, предава CBS.

Автомобилите вече са били изтеглени заради дефектни въздушни възглавници Takata, но не са стигнали до сервизите и съответно не са ремонтирани, което принуждава компанията да издаде нова заповед, за да се подчертае колко сериозен е проблемът.

Изтеглянето засяга моделите 3-Series (Е46), произведени от 2000 до 2006 г., 5-Series (E39 от 2000 до 2003 г. и X5 (Е53) от 2000 до 2004 г. То включва също така спортните M3 и M5, като от компанията са категорични, че собствениците на всички посочени коли, които не са били проверени и ремонтирани, трябва са ги считат за "опасни за шофиране“.

Изтеглянето на въздушни възглавници Takata е най-голямото в историята на САЩ, като включва милиони автомобили от различни марки и модели. BMW се включи в сервизната акция още през 2016 г., като до момента са ремонтирани 87% от засегнатите превозни средства.

Компанията използва летлив амониев нитрат за надуване на въздушните възглавници при катастрофа. Но химикалът може да се влоши с течение на времето, когато е изложен на топлина и влага и да взриви метална кутия, хвърляйки шрапнели, които могат да наранят или убият шофьори и пътници.

От 2009 г. насам експлодиращите въздушни възглавници, произведени от Takata, са убили най-малко 33 души по света, включително 24 в Съединените щати. Повечето от смъртните случаи и около 400 ранени са в САЩ, но също така са се случили в Австралия и Малайзия.

Собствениците могат да отидат на уебсайта на BMW , за да проверят дали превозното им средство е засегнато или да се обадят на отдела за връзка с клиенти на BMW. 

Потенциалът за опасна неизправност доведе до най-голямата поредица от изтегляне на автомобили в историята на САЩ, с изтеглени най-малко 67 милиона помпа за надуване Takata. Правителството на САЩ казва, че много от тях не са ремонтирани. Около 100 милиона инфлатори са изтеглени по целия свят. Експлодиралите въздушни възглавници доведоха до банкрут Takata Corp. от Япония.