В Словения е потвърдено откриването на новия подвариант на коронавирус, заради който властите в някои индийски щати връщат маските. Става дума за Арктур, предава Faktor.mk.

Данни от Националната здравна лаборатория в Словения показали, че сред положителните проби за коронавирус, които са били секвенирани между 24 март и 7 април, са потвърдили нов подвариант на омикрон XBB.1.16.

Според Световната здравна организация (СЗО) най-новият подвариант е подобен на доминиращия омикрон XBB.1.5., но има "допълнителна мутация в шиповия протеин и е установено, че е по-инфекциозен и патогенен в лабораторни изследвания“.

Характернинте симптоми са сърбеж, конюнктивит и висока температура. Въпреки това, досега не са регистрирани сериозни усложнения. Към момента в Словения  доминира от Омикрон. Най-новият обаче набира скорост. Местни медии пишат, че се смята, че този щам се разпространява по-бързо.

Арктур се среща в поне 24 държави. В Индия има над 3000 нови случая за един ден. Рязък ръст на заразените се наблюдава и в САЩ, Канада, Сингапур, Австралия и Япония. Открит е и в Дания, Германия, Испания, Холандия, Швеция и Италия.