"Непреходната сила на българския дух и традиции ни дават сили да продължим напред, независимо от трудностите и изпитанията, пред които сме изправени. Магията на фолклора прославя родината ни навсякъде по света, а благодарение на хора като вас успяваме да съхраним автентичността си и с гордост да се наричаме българи пред света“, каза областният управител Анатоли Станев по случай силното представяне на самодейците от Русенско на Националния събор на Българското народно творчество в Копривщица.

"Инициативи като тази ни даряват с усмивки и ни връщат надеждата, но и ни напомнят за ангажимента, който имаме към предците си. Очевидно е вярно, че сме благословен народ“, допълва областният управител. Станев пожела на участниците здраве и да не спират да разпалват искрата на родолюбието в малки и големи, в българите, живеещи тук и в чужбина. "Поклон пред всеотдайността и таланта ви – будите възхищение“, сподели още той.

Припомняме, че област Русе бе представена от 121 участници – 71 жени и 50 мъже.

Те са от четири общини от региона – Русе, Бяла, Ценово и Иваново. Инициативата се реализира и с логистичната подкрепа на Областна администрация – Русе и Регионалния експертно-консултативен и информационен център "Читалища" /РЕКИЦ/.

На място в Копривщица има и експерти от Областната управа, които подпомагат логистичния процес. Общото времетраене на изпълненията на участниците от Русенско бе близо 2 часа и половина и включваше седем индивидуални и тринайсет групови изпълнения. Всички представители на региона обраха овациите на присъстващите и журито. Изпълнителите бяха от Пенсионерски клуб №10 в Русе, както и от осем народни читалища в региона. Това са "Просвета – 1915“ в кв. "Долапите“, "Св. св. Кирил и Методий 1924“ в кв. "Средна кула“, тетовското "Пробуда – 1907“, "Светлина – 1928“, намиращо се в Хотанца, беленското "Трудолюбие 1884“, "Пробуда 1922“ в село Белцов, както и пирговсково "Кирил и Методий 1922“ и кошовското "Просвета 1928“.

Репертоарът на всички бе изключително богат, като той включваше както народни песни и танци, така и изпълнението на множество специфични за региона обреди. Сред тях бяха ритуали, свързани с Рождество Христово, Ивановден, Бабинден, а също и обичаи, касаещи месеното на обредни пити, приготвянето на храна и такива, свързани с ежедневието на хората. Можеха да се видят и много интересни игри за сватби и седенки.

През утрешния ден се очаква да станат ясни резултатите. Това се налага поради необходимостта от техническо време за обработката на всички протоколи.

Припомняме, че Дванайсетият национален събор на народното творчество се реализира след две години отлагане заради Ковид-пандемията. Събитието е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, като то се провежда на всеки пет години. Сега в него се включиха над 6500 самобитни носители на автентични народни песни, танци и инструментални мелодии от 5- до 95-годишна възраст, от всички краища на България.

Съборът се провежда от 1965-а насам на всеки пет години в първите петък, събота и неделя на месец август в град Копривщица. Основни организатори са Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките.