Темата за вътрешната корупцията е изтълкувана не като нещо, което се случва по високите етажи на властта, а като нещо, което невидимо и  без предизвестие почуква на вратата на всеки. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ писателят и драматург Александър Мануилов.

Началото на представлението "Решението“ се корени още в 2018 година, когато по време на една резиденция в Италия биват положени основите на драматургичната пиеса, преминават през първата му премиера в Румъния през 2019 година, а представлението, което предстои да видят зрителите, е първата му българска версия.

"Вълнуваха ме решения, които са някакъв тип дилема – дали така или така, дали това или другото, което в началото може да изглежда съвсем обикновени и маловажни,  но всъщност малко по малко когато се надградят няколко такива решения, стигаш с един момент, в който вече си поставен в дилема, в която може би на би искал да бъдеш поставен. Това е вътрешната корупция, която малко по малко съвсем видимо те кара да се озовеш в позиция, в която никога не може не си вярвал, че ще се озовеш,“ сподели той.

По думите му представлението се различава от класическата драматургия, като той обясни, че това е една театрална ситуация, в която всички хора, присъстващи в това пространство ще са важни и ще се определят по някакъв начин хода на събитията. Драматургът разказа още, че актьорите ще получат ролите си пред всички на сцената, което ги поставя в рискова ситуация да влязат в роля пред очите на всички, след което трябва да излязат, за да могат да работят с публиката като самите себе си, което е много трудно и предизвикателно.

"Ще  се създаде възможност всички присъстващи в пространството по някакъв начин да изразят отношения ако искат. В постановката става въпрос за много различени решения, което ще вземем по време на представлението, артистите също ще взимат решения, публиката също ще може да вземе решение, да изрази отношения спрямо някои взети решения, накрая ще вземем решение и за финала. Изобщо цяла вечер ще си взимаме решения“, разказа още за представлението авторът, като сподели още, че хората от публиката реагират много естествено и нормално на създалата се ситуация. "Театър може да се възприемаме не само като изконсумираме на една перфектна театрална вечер, но и като участие в една "експириънс“, в едно случване.“

На 22 февруари, четвъртък, от 19.00 часа в Зала 2 на "Топлоцентрала“ ще се състои премиерта на "Решението“ по текст на писателя и драматург Александър Мануилов.