Повече от четири години Цирк "Балкански" има титлата "Академичен цирк" поради своите заслуги в развитието на световното цирково изкуство. Той създава и поддържа световни стандарти в това изкуство. Това каза цирковият артист и деятел Александър Балкански-син в предаването "Един неделен ден по шосето" на Радио "Фокус" с водещ Або.

Това звание е получено от Българската академия на науките и изкуствата. Единственият друг академичен цирк се намира в Русия. "Други такива, които са достойни да имат такова звание, няма. Ние сме един от лидерите в цирковото изкуство и на манежа, и в технически аспект, в развитието и създаването на новости“, подчерта Балкански.

В историята на фамилия Балкански цирковата дейност датира отпреди повече от 200 години, разказа той. Италианската циркова фамилия е пътувала по цял свят. "Те са стигнали чак до Китай и са били едни от първите европейски артисти, които са работили пред китайска публика. Установяват се в Русия, защото там цирковото изкуство е било много ценено. Там нашата фамилия създава два дървени стационарни цирка, които по време на Болшевишката революция биват национализирани. Те са били на косъм да загубят живота си. Бягат от там, качват се на товарен кораб и идват в България. Започват да работят из цяла Европа, но домът им е бил България. Те са били първите, които са докарали акробатика с трамплини, батут, трапец с лупинг във въздуха. Донесли са със себе си нов полъх, други нива и стандарти в българското цирково изкуство, което вече е съществувало. След национализацията през 1945 г. отново губят всичко. Моята баба се жени за българин и от там идва името Балкански – на моя дядо“, разказа наследникът на цирковата фамилия.

Най-младите артисти от фамилия Балкански са "Трио Балкански“. "За една зима те обраха абсолютно всички награди по фестивалите, които успяха да вкарат в своя календар. Те изпълняват номер с ролкови кънки. Този номер е красив, динамичен, предизвикателен, но не е фестивален жанр. Никога не сме си представяли, че номерът ще се развие до такава степен, че ще стане един от основните елементи в нашия спектакъл и че ще стане толкова добър, че да събере най-добрите награди на европейските циркови фестивали“, призна Александър Балкански-син.

Той разказа за Образователна академия "Балкански“, която започва да функционира в периода на COVID пандемията. "Тогава имаше програми към Национален фонд "Култура“, от които ние се възползвахме и получихме финансиране. COVID създаде предпоставка държавата да отвори финансиране за цирково изкуство. Започнахме да създаваме нови номера, да преквалифицираме вече утвърдени професионални циркови артисти, защото за да се създаде една програма, която започва да обучава хора от нулата, е много трудно и много скъпо. Помагаме за тяхното развитие в определени жанрове, в които те вече работят, да надградят и вдигнат нивото на своята работа. Създаваме млади артисти и от нулата, но те трябва да имат  доказани качества“, обясни Александър Балкански-син.

Завършилите Академията артисти работят в Академичен цирк "Балкански“ 9 месеца. "В процеса на работа влагаме труд и усилия в тях, за да може, след като са стъпили на манежа и имат работа пред публика един сезон, номерът да е на 100% готов и да могат да продължи своите изяви“, допълни цирковият артист.

Академия "Балкански“ е създала 10 професионални номера с хореография, постановка, костюми и реквизити. "Почти всичките ни номера работят в чужбина, в най-елитните европейски манежи и продукции.“

Той отбеляза, че у нас има много самоуки таланти, които изпълняват невероятни номера с жонглиране, ходене по въже и салта на лост в парковете и градинките. "Моята молба към всички тези млади хора е да не бъдат сляпо смели, защото това води до сериозни наранявания. Аз приветствам тази дейност, обичам тези млади хора и ги гледам със захлас. Те правят фантастични неща, но много опасни. Те са уникални, но сурови таланти. Те са самоуки, развиват се и имат големи постижения, но те не са добри спортисти и циркови артисти. За да бъдеш добър спортист, трябва да спазваш определен стил и правила, които са изисквания в спорта. За да бъдеш цирков артист, трябва да имаш актьорско майсторство, постановка и да умееш да представиш пред публиката по определен начин твоите умения и нещата, които си научил“, обясни Балкански.

Във всяка спортна зала и във всеки цирк има педагог, който може да поеме младите хора и да ги развие, допълни той.

Присъствието на животните в цирка има голям възпитателен ефект върху цирковите артисти. Животните в цирк "Балкански“ са артисти, подчерта Александър Балкански-син. "Те дори плащат данъци. Те са застраховани. Треперим им, защото на всеки 15 дни задължително минават през ветеринарни прегледи“, сподели артистът.

По думите му София може да се гордее, че има една от най-модерните и красиви циркови площадки в Европейския съюз. "От момента, в който се създаде цирковата площадка в София и благодарение на нея се разви и проектът, за да бъде създаден парк "Възраждане“, това стана най-красивото място в Европейския съюз, свързано с цирк“, каза още Александър Балкански-син.