Пиесата "Нахлуване" e за отдалечаването между хората. За нея разказаха актрисите Мартина Георгиева и Дениза Павлова в предаването "Един неделен ден по шосето" на Радио "Фокус".

"Нахлуване" е постановка на Стилиян Петров и Кристина Беломорска по пиесата на Фредерик Зонтаг. В нея участват Мартина Георгиева, Мартина Пенева, Александър Тонев, Петър Петров-Перо и Дениза Павлова. Сценогрaф е Давид Илчев, а композитор – Давид Кокончев. Спектакълът се реализира с подкрепата на Столична община и Програма "Култура“. Жанрът на пиесата е трагедия.

Сюжетът е за четирима млади хора, които отиват в отдалечена вила в планина във Франция с желанието отново да намерят път един към друг и към любовта. Вилата носи специфичната атмосфера на западналост и изоставеност. "На сутринта се събуждат и намират едно мълчаливо момиче, което не казва нищо през цялото време. Никой не знае защо е тук, каква е нейната роля, откъде е дошла. Тази къща е пропита с присъствието на момичето и с цялата атмосфера, с която тя живее там“, разказа Дениза Павлова, която изпълнява ролята на това момиче.

"Когато на човек му се отнеме словото, той се принуждава да действа през другите си сетива. И е много интересно – по време на репетиции усетих, че някак чисто енергийно започнах да притеглям останалите към себе си през поглед, през движение на тялото. Всички тези неща стават много по-важни от словото“, разказа тя за ролята си.

Във вилата четиримата се сблъскват с тази аскетичност, тишина и с енергията на това, което се е случвало там.

"Те влизат там като хора, които смятат, че всичко е поправимо в техните отношения, а накрая на пиесата се случва точно обратното. Влизайки в къщата, те прикриват един от друг някакви неща, не са абсолютно открити и честни. Появата на това момиче предизвиква истината и именно заради това те се отдалечават, защото разбират неща един за друг“, разказа още Дениза Павлова.

Социалната отчужденост на момичето и социалната ангажираност на четиримата млади хора и този социален сблъсък е нещото, което отключва всички послания и уроци в пиесата, каза Мартина Георгиева.

"Тишината на това момиче казва много повече от нас и големият текст в тази пиеса е всъщност нейното мълчание. Това, което тя провокира във всеки от нас четиримата, е това, че всеки я интерпретира по различен начин – всеки си търси нещо и намира своята допирна точка с нея. Тя от своя страна, без да го иска, разбира се, провокира у нас различни крайни емоции и чувства. Това мълчание на момичето изважда наяве черти на тези персонажи, които те самите не подозират, че притежават. Има моменти, в които тя кара персонажа да се погледне отстрани и да се осъзнае личностно. Крайните решения се взимат благодарение на нея. Тя се явява хем конфликт, хем пък и разрешаващ персонаж в конфликтите между двойките“, разказа Мартина Георгиева.

Двете двойки се стремят един към друг, борят се за истината, но не успяват да я достигнат. "Това е причината да се окаже, че те бягат един от друг. Като възприемане на това момиче в двойките има абсолютно полюсни мнения и затова те се преконфигурират. Това допълва тяхното отдалечаване“, добави Мартина Георгиева.

Пиесата ще се играе на 1 декември в Зала 2 на "Топлоцентрала“.