Трябва да се докосваме до емоционалността на тийнейджърите и да не сме прекалено строги с тях. Това каза актрисата Александра Костова в предаването "Един неделен ден по шосето" на Радио "Фокус". Тя играе ролята на Петя Монова във филма "Петя на моята Петя".

Тя разказа, че предложението за ролята е дошло изненадващо за нея. "Сценаристите на филма са гледали "Маймуна" на Димитър Коцев-Шошо и са си казали "Това дете много ни харесва за Петя Монова, но е прекалено малко". Продуцентът и режисьорът на филма са ме гледали на постановка и ме попитаха дали искам да участвам във филм за Петя Дубарова. Сценарият беше невероятен и бях много развълнувана, а след това ме и достраша“, сподели актрисата.

Тя познава поезията на Петя Дубарова още от ученическите си години благодарение на майка си и сестра си. "Като по-малка нямах представа коя е Петя Дубарова. В училище започнах да научавам повече за нея. Обсебих се от нея, когато ме попитаха дали искам да участвам във филма. Когато започнах да чета дневниците й и да се запознавам с творчеството й, като видях нещата, които е писала на 13-годишна възраст, се комплексирах. Все повече се изненадвам колко лична е нейната поезия. Петя Дубарова е идеализираният образ на детето писател, което е гений“, разказа тя.

Чрез дневниците й успява да се потопи до известна степен в онази епоха. "Режисьорът Александър Косев и сценаристките Нели Димитрова и Валя Ангелова много ми разказваха, но не се фокусирах само върху това, тъй като филмът все пак е за децата днес. По-скоро гледах дневниците на Петя и я изучавах като човек“, сподели Александра Костова.

Филмът носи заглавието на един разказ на Петя Дубарова. "Той е за двойствената личност на писателката, за това коя тя смята, че е и че иска да бъде, и това, което й се налага външно.“

За героинята си Петя Монова казва, че е много смела и че е идеалист. "Опитвам се да бъда повече като Петя Монова. Има една Александра, която е смела“, призна актрисата. 

Според нея винаги ще има сблъсък между поколенията, независимо че времето, в което живеем днес, е много различно. "Винаги има неща, за които да се борим като млади хора. Въпросът е да ги разпознаваме и да действаме за тях“, каза Александра Костова.

Обратната връзка, която получава от публиката след излизането на филма, е много позитивна. "Филмът се забави заради COVID и не знаех какъв ще е отговорът на публиката. Когато излезе, имаше толкова много позитивни мнения и хора, които разказват за своите мисли, за своите срещи с Петя Дубарова. Това за мен беше най-хубавото нещо, този отпор на публиката“, сподели тя.

Участва и във филма "Гунди“, който се очаква да излезе на екран. В момента играе в "Животът е прекрасен“ на Александър Морфов в "Théatro отсам канала“.