Историите в сборника разкази "Тука е така" на Або са уникални, емблематични и дори смятам, че са част от моето лично минало. Това каза програмният директор на Радио "Фокус" Ива Дойчинова в рубриката "Дифтонг" в предаването "Един неделен ден по шосето" на Радио "Фокус".

Това е втората книга на писателя след "Поводи за връщане". Тя разказва спомени от детството и юношеството на Або. "Героят до голяма степен е основан на мен, но не съм изцяло аз", сподели той.

За разлика от повечето книги, тази започва от заглавието си, разказа авторът. "Обикновено заглавието е последното, което пишеш. В случая "Тука е така" беше една фраза, която ми се наби в очите на хижа "Мальовица". Тя се чува навсякъде. След един разговор на един ферибот от Игуменица до Корфу написах един разказ, за който горях. Той се казва "Без коментар" и на него съм заложил може би най-много в тази книга. След като написах този разказ и заглавието, реших, че просто трябва да я довърша“, разказа Або.

Авторът обясни, че се е постарал в сборника да включи истории, които са географски характерни за България. "Това са истории, които съм се опитвал да разкажа на Запад, и хората не ми вярват. Например историята с падналата в ефир глава, ергенското парти или мечката в трамвая.“

Ива Дойчинова отбеляза, че авторът развива езика жанрово и стилистично. Един от разказите е написан изцяло в диалог. "Много исках да напиша разказ, който да се състои изцяло от пряка реч. Това идва от работата ми като редактор. Много се ядосвам, когато авторите въвеждат пряка реч с едни и същи глаголи. Исках да създам гласове, които да бъдат хомогенни, но същевременно достатъчно различни, че да познаеш кой говори във всеки един момент. Това е зададено и шрифтово в текста“, обясни Або.

Водещият на предаването представи втора част на романа на Момчил Николов "Чекмо“. "Историите са напълно достоверни – те са интервю на автора с главния герой Йонко или Чекмо.

Втората книга е продължение на историята от първата, когато главният герой попада в болница заради счупване на прешлени на врата след падане от сърф. "Чекмо е много симпатичен. Той има едни страхотни разсъждения за живота. Не претендира за ерудиция, просто разсъждава много красиво“, разказа Або.