За мнозина Коледа е най-важният празник в годината. Коледа е време на магия и чудеса, свързани не само с раждането на Исус Христос и пристигането на Дядо Коледа, но и с много стари традиции и интересни факти. Със сигурност ще заинтересуват не само деца, но и възрастни. Освен това много от традициите се спазват дори от съвременните възрастни и техните деца. И специално за този семеен празник сме подготвили най-интересните факти за Коледа или по-скоро ТОП 50 от тези факти:  

1. В Библията не е посочена точната дата на раждане на Божия син Исус Христос. 25 декември е официално признат за негов рожден ден едва през 320 г. сл. Хр. тогавашният епископ на Рим, папа Юлий I.  

2. Денят на Рождество Христово съвпаднал с важния езически празник Сатурналии.  

3. В скандинавските страни има обичай на Коледа да се разменят целувки, застанали под короната на имела. Тази традиция съществува от времето на древна Скандинавия, когато хората са смятали имела за символ на приятелство, вечен живот и мир.  

4. Интересното е, че в древен Рим е имало коледна традиция, според която мъжът е можел да целуне всяка девойка, застанала под дървото имел или всяка украса от него.  

5. Традицията за украсяване на коледната елха произхожда от Германия. Повече от век по-късно британците го възприеха и едва тогава тази традиция се разпространи по целия свят. 

6.  Канадските деца в пощенския код на Дядо Коледа използват забавната комбинация от буквите NON ONO (Хо-хо-хо). 

7.  Златно, червено и зелено са традиционните цветове за украсата на коледната елха.  

8. Главният герой на Коледа Дядо Коледа има реален прототип. Той е един епископ от периода на ранното християнство, живял през III-IV в. сл. н. е. в турско селище. В постсъветските страни той е известен като Свети Николай. Той става известен със своите добри дела и щедрост. Той раздава подаръци и монети на нуждаещите се.  

9. Идеята за коледния полет на Дядо Коледа в шейна с летящи елени е на известния американски писател Уошингтън Ървинг, която той представя на публиката в своя творба през 1819 г. 

10.  Образът на елена Рудолф се появява едва през 1939 г., по време на коледната рекламна кампания на един от големите универсални магазини в град Чикаго. 

11. Традиционните коледни картички се появяват за първи път през 1843 г. във Великобритания, когато г-н Хорспей за първи път нарисува такава поздравителна картичка и я разпространи в цял Лондон.  

12. В Русия концепцията за поздравителна картичка се появява повече от 50 години по-късно, но от 19 век поздравителните картички придобиват световна известност и популярност.  

13. Друг интересен факт за Коледа сочи, че първата коледна песен се е появила през 4 век, но тя е била средновековно мрачна и съвсем не празнична.  Едва през Ренесанса италианците създават първите весели и радостни коледни песни в стил коледни песни. "Коледни песни" - в превод от английски "да танцуваш под звука". 

14. Първоначално коледната елха се свързваше с райското дърво, така че в началото тя беше украсена не с коледна украса, а със свежи цветя и плодове. 

15. От Средновековието към плодовата украса се добавят шишарки, сладки, ядки и първите играчки.  

16. Сред най-новите декорации са свещите и гирляндите. Но накрая се появиха стъклените коледни украси.  

17. Майсторите на скандинавските страни бяха първите, които овладяха изкуството на издухване на стъклени топки. 

18.  В наши дни никое коледно дърво не е пълно без гирлянди.  

19. Райската ябълка е прототипът на първата стъклена топка за коледната елха. 

20. Ралф Морис, английски телефонист, беше първият, който изрази идеята за използване на електрически гирлянди, тъй като тогава нишките от малки електрически крушки бяха важна част от телефонните табла и той предложи коледната елха да се украси с тях вместо със запалими свещи. 

21. Рождественските свещи имат огромно значение. Още по във времето на езичеството огънят е бил основен атрибут на всеки празник. Топлината, светлината и огънят гонят злите духове. В наши дни свещите- това са символ на победата на света над тъмнината и злото. 

22. Първоначално украсеният смърч се превърна в основен символ на Коледа и едва след това започнаха да го украсяват за Нова година.  

23 . Ето още един интересен факт за Коледа. Смърчът се смята за дървото на самия Исус Христос, поради което е избран за коледно дърво. 

24.  Първоначално свещите са били основната украса на коледната елха. 

25. С цел пожарна безопасност заедно с украсените със свещи елхи, слагали ведро пълно с вода, за да се потуши огънят в случай на пожар. 

26. При езичниците вечнозелените дръвчета са символизирали процеса на прераждането 

27. Първоначално игличките на изкуствените елхички са били пера от гъски. 

28. Първите фабрики за производство на топки за елхи във всевъзможни цветове са се появили през 50-те години на 19 век. 

29. През 2004 г. в Лондон английски майстори ушили огромен Коледен чорап. Той е бил признат за най-големият през всички години на тази вековна традиция. 

30. Рекордьор след рождественските чорапи е бил с ширина 15 метра и дължина цели 33 метра. 

31. Най-високата красавица-елха  е била тази, поставена на главния площад в Сиатъл през 1950 г. В книгата за рекордите на Гинес тя е записана с височина 66 метра. 

32. В навечерието на Рождество в Америка ежегодно се изпращат огромно количество картички, те са повече от 3 милиона. 

33. Смята се, че преди да продаде елха, стопанинът е длъжен да сади дръвчета минимум 5 г., а желателно е 10 г. 

34. В Америка свободно са започнали да продават елхи през 1850 г. 

35. Не един век повечето европейци са вярвали в това, че в Коледната нощ по улиците бродят духове и единствено елхата може да защити дома от нечистотии. 

36. В някои страни в Европа в Коледната нощ е било прието да се поставя купичка с каша, за да се нахранят духовете. 

37. С течение на времето хората кръстили добрите духове елфи на Санта Клаус. 

38. Първата книга, посветена на този празник е била книгата на Клемент Мур "Нощта преди Рождество“. 

39. Жителите на Боливия наричат Коледа Месса на Петела. 

40. В Боливия хората вярват, че именно петелът пръв радостно е оповестил на всички раждането на сина Господен Исус Христос. 

41. Интересен факт е, че е имало период в САЩ, в който Коледа е била забранена – 1658-1681 г. Тогавашната власт е принудила хората да вярват, че Коледните тържества изобщо не са свързани с християнството. 

42. Много англичани на празничната маса в навечерието на Рождество сядат в специални тронове. 

43. Поляците вярват, че одеялото за новородения Исус е било изплетено от паяжина. 

44. В Полша и до този момент почитат паякът и слагат на елхата играчки във формата на паяк. 

45. Правителството на американския щат Алабама е било първото, което през 1836 г. признава Коледа за международен празник. 

46. Много страни в света смятат хмела за свещено растение, което всъщност е паразит, но в Англия с клонки от него и до сега украсяват коледните елхи. 

47. Коледният път е символ на цикличното завръщане на основното ни светило – Слънцето. 

48. Смятало се е, че докато се празнува Коледа трябва обезателно по-рано да е отсечен и подготвен пън. 

49. Горящият пън не само символизира плодородие, успех, здраве и късмет, но и защитава от нечисти сили. 

50. Известната на всички Коледна звезда при православните християни символизира изгрялата на небето звезда в този момент, в който се е родил нашият Спасител.