Талантлива млада българка постигна международен успех. 19-годишната Божана Славова прослави България в световния поетичен конкурс "Мили дуели“ в конкуренция от над 700 души от 104 страни.

"Думите ни свързват. Това е най-силното нещо, което могат да направят. Те вкарват непознат човек в душата на друг човек. Те ни учат да бъдем емпатични, да се разбираме, да усетим чувствата на другите хора“, обяснява Божана Славова в ефира на bTV. 

Тя е на 19 години. Родом е от Плевен, но израства в Бургас, където завършва музикалното училище с флейта. Пише поезия.

"Откакто се помня разказвам истории. Променила съм се малко заради Бургас и заради Христо Фотев, но си имам свой стил на писане“, категорична е Божана.

Младата поетеса прослави България на световния конкурс за поезия "Мили Дуели“, в който пребори конкуренция от 711 души. Босненският конкурс има пет кръга на гласуване – от професионално международно жури през публиката в интернет до самите автори, които също дават гласа си на финала.

"Не знам, вероятно успях да преборя конкуренцията с разнообразна поезия. Мисля, че помогна и филмът, който направихме с Денис Стоянов и Денислав Маринов. Това беше един от кръговете – да направим поетичен филм. Мога да кажа, че нашият филм със сигурност беше много добър“, разказва Божана.

Освен на поезията тя се е посветила и на каузи свързани със защитата на природата. Към днешна дата работи в "Грийнпийс България“.

Божана смята, че отношението към природата се възпитава, както тя самата наследява тази загриженост от своята майка.

За младата поетеса битката за природата не е загубена, а силата на думите може да я спечели.

След световния успех в поезията на Божата ѝ предстои ново предизвикателство – издаване на собствена стихосбирка.