В хърватския град Сплит от началото на годината е в сила ново решение за общинския ред, което забранява разходките из града по бански, а за "хванатите" общинарите в града предвиждат глоба от 150 евро, съобщава хърватското издание "Bljesak.info“.

Общинското решение въведе нова концепция за предписани забрани, които се отнасят изключително до зона А в Сплит, която има специална защита. А именно от следващото лято вече няма да можете да видите голи туристи по улиците на Сплит. Същата глоба от 150 евро е предвидена и за употребяващите алкохол на обществени места, а глобата за разходка на куче без каишка е съгласно решението за условията и начина на отглеждане на домашни любимци и е в размер на 66,36 евро за физическо лице , пишат хърватските медии.

Жителите на Сплит и гостите на града ще бъдат наблюдавани по улиците от 21 общински надзиратели, а други 12 от тях ще чакат на повикване в сградата на градската администрация.

От август 2020 г. град Дубровник има подобно решение за обществения ред, а миналата година първите голи туристи платиха на общинските санитари глоби от 1000 куни. Новото разделно решение за комуналния ред беше взето на последната сесия на Общинския съвет през 2022 г. и влезе в сила от новата година.