BBC се изправя пред сериозна криза след решението си да отстранят Гари Линекер. Бившият английски национал бе свален от ефир заради коментар, насочен срещу антимигрантската политика, която правителството обяви, че ще въведе. 

Вълната от недоволство срещу действията на корпорацията доведе до прекратяване на най-популярните спортни предавания през уикенда. Голяма част от водещите, спортните анализатори и дори футболисти, играещи в Английската висша лига, отказаха да се появяват в ефир. 

Изпълнителният директор на BBC Тим Дейви отхвърли възможността да се оттегли от поста вследствие на критиките. 

"Честно казано не вярвам, че всички коментари по случая са свързани с това дали медията е в левия спектър, или в десния (бел. от ред. визира политическия спектър на страната)". 

"BBC продължава да е най-големият поддръжник на демократичните дебати, на правото на глас, но с това идва и отговорността да създадем условия за безпристрастност", заяви Дейви. 

Запитан за това дали съжалява за решението си, той отвърна:

"Ние взехме решение, аз също взех решение, което се базира на това какво всъщност е BBC. Трудно е да се направи разграничение между свободата на словото и безпристрастността", обясни пред журналисти той. 

Действията на BBC бяха разкритикувани от опозиционерите в английския парламент. Лейбъристите обвиниха медията в нарушаване на правото на свобода на словото. Лидерът на партията Киър Стармър заяви, че BBC не действа безпристрастно. 

В миналото е имало и други обвинения и от двете партии в английския парламент, че BBC далеч не е безпристрастна и че не остава неутрална, когато най-разпознаваемите й лица заявяват публично позициите си по обществени въпроси. 

От правителството на Сунак определиха коментара на Линекер като "неприемлив". Самият министър-председател изрази надежда, че проблемът в медията ще бъде решен, колкото се може по-бързо, но обясни, че това не зависи от британското правителство. 

Бившият английски национал отказа коментар в събота по случая. Той се отправи към "Кинг Пауър Стейдиум", където наблюдава мача на бившия си клуб Лестър. 

BBC твърдят, че проблемът ще бъде решен, когато се постигне съгласие между тях и Линекер за това как да използва личните си социални мрежи. 

Бившият директор на медията, в периода от 2000 до 2004 година, Грек Дайк каза, че британската медия е допуснала грешка с решението си.