За паднала част от фасадата на поликлиниката в район "Оборище" пред входа на лечебното заведение в края на миналата седмица, стана ясно от потребители на Facebook групата "За Оборище".

"Сградата е изцяло държавна собственост,  предоставена за нуждите на поликлиниката. Тя е с височина 20 метра и е облицована с камък. Проблемът с облицовката е, че е на много голяма височина, където плочите са започнали да се отлепят", каза за обедното предаване "Добър ден, България" на радио "Фокус" Анна Виячева, представител на община "Оборище".

Проблемният участък е заграден със сигнална лента, а на управителя на 17-то ДКЦ е връчено указание да се премахнат опасните елементи, който от своя страна е поискал помощ от община "Оборище".  Общината е оказала съдействие, въпреки че не е нейно задължение, тъй като сградата не е общинска собственост.

"Въпреки това се опитахме да помогнем, като се обърнахме към две институции - "Аварийна помощ и превенция" към Столична община, както и на Столична дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Те разполагат с вишки и могат да се махнат опасните плочи.От Пожарната направо отказаха", каза Анна Виячева.

Отзовават се от "Аварийна помощ и превенция", но не успяват да помогнат, поради недостатъчно високата вишка.

Частна фирма се отзовава и премахва опасната каменна облицовка.

"Липсва съпричастност и взаимопомощ между институциите", категорична е Анна Виячева, след сагата с обезопасяването на стената на поликлиниката.