"Възраждане“ изрази опасения за българската демокрация, казвайки, че тя е на "смъртен одър“, но не се притеснява от новата политическа сила, която по предварителните данни влиза в парламента - "Величие“. Това заяви лидерът на партията Костадин Костадинов на пресконференция пред журналисти, предаде репортер на "Фокус“.

"Имаме ужасяващо ниска избирателна активност. Вчера българската политическа система катастрофира. Българският народ гласува вот на недоверие на парламентарната демокрация“, заяви Костадинов.

Според лидера на "Възраждане“ при сегашната ниска избирателна активност възниква реална опасност от това "малки, олигархични групировки, заедно с организирани престъпни групи, да могат да влизат в парламента“.

Попитан за това притеснява ли се "Възраждане“ от "Величие“, той каза: "Величие“ не заплаха за нас. Имаше такива опити с "Български възход“, влезе в парламента, започна да гласува с евроатлантическото мнозинство, а нейните избиратели разбраха, че са излъгани.

"Величие“ са за членството на България в НАТО и ЕС. Влизането в парламента ще позволи да паднат много маски. Не се притесняваме, не се страхуваме“, каза той.

Костадинов отхвърли възможността "Възраждане“ и "Величие“ да си сътрудничат, тъй като по думите му тя била "американски проект“.

Относно резултатите на партията Костадинов каза, че не е доволен, тъй като партията повтаряла тези от парламентарните избори на 2 април 2023 година, а целта била да се подобрят. По отношение на Европейските избори "Възраждане“ била постигнала целта си: "Целта да вкараме трима евродепутати е изпълнена“, смята той.

За възможните управленски конфигурации Костадинов каза: "Единият сценарий е съставянето на правителство, което ще отложи неизбежният край на тези, които влязат в него. Вторият вариант е да няма правителство и да отидем на избори около октомври-ноември. Това, разбира  се, ще зависи от президента“.