Във връзка с твърденията на господин Атанас Атанасов по национална медия от 27.03.2024 г., че е разработван от военното разузнаване, считаме за целесъобразно да отбележим, че по закон Служба "Военно разузнаване“ не разработва български граждани в смисъла, който влага в интервюто си господин Атанасов, информираха от пресцентъра на Служба "Военно разузнаване“

Най-вероятно конкретното изявление е породено от сигнала, който Служба "Военно разузнаване“ подаде до компетентните органи относно предполагаем опит на външни лица за склоняване на служители на българското военно разузнаване към престъпления по смисъла на Наказателния кодекс за осъществяване на нерегламентиран достъп до класифицирана информация.

За пореден път се прави опит за уронване на престижа на българското военно разузнаване и накърняване на достойнството и безспорния професионализъм на всички служители, изпълняващи задачите си в сложната среда за сигурност.

Ето какво каза Атанасов в БНТ по темата:

"Аз бях този, който най-много настоява да има реформи в службите. Предлагах конкретни механизми как това да се случи. И знаете ли какво получих насреща – разработка от военното разузнаване срещу мен. Бях сигнализиран от депутати от ГЕРБ и ДПС за тази преписка, за да бъда сплашен, за да ми бъде казано – не се занимавай с това."