Най-мащабното национално събитие в подкрепа на брака от мъж и жена, семейните ценности и добродетели, и правата на родителите и децата, и тази година ще бъде в един и същи ден – днес, 15 юни – в София, Пловдив и Варна.

Организаторите и участниците в събитието се обявяват за утвърждаване на брака като доброволен съюз само между един мъж и една жена, в подкрепа на християнските и общочовешки семейни ценности и добродетели, и за защита на правата на родителите и децата в тяхна взаимна полза, без да се противопоставят. Едновременно с това обаче "Поход за Семейството“ ще предложи на място концертна програма, много игри и забавления за родителите и децата.

Тази година събитието ще се осъществи както следва:

В Пловдив участниците в "Поход за Семейството“ ще се съберат в 18:00 часа на площад "Аптека Марица“ и шествието им ще премине през центъра на града до Военния клуб (ДНА), където ще започне забавна, развлекателна и полезна програма включваща Арменски ансамбъл "Сирун", кратка лекция от психолог в помощ на семействата, игри и забавления за децата с много разнообразни игри и изненади. Събитието ще завърши с дълга празнична хоротека.

В София началото на събитието ще бъде в 16:00 часа пред Народен театър "Иван Вазов“, откъдето, след събирането на участниците с плакати, балони и знамена на България, ще потегли шествие през "Триъгълника на властта“, покрай Съдебната палата и по бул. Витоша, което ще стигне до Националния дворец на културата. Там ще започне концерт с участието на Кралицата на българския рок Милена Славова и народна певица Йоана Андреева, който ще се съпровожда от много игри и забавления за децата и техните родители.

Във Варна празникът за семействата ще започне в 16:00 часа на Сцена "Раковина“, в Морската градина, със забавна програма насочена най-вече към възрастните и тийнейджърите, в която ще участват млади и талантливи изпълнители на поп, джаз, народна и класическа музика. Ще има изобилие от забавления и емоции и за малките, и най-малките – игри, музика и танци. След края на програмата сред прохладата на дърветата в Морската градина, всички участници ще тръгнат на шествие до площад "Независимост", където празникът ще приключи с народни хора и танци.

Организаторите потвърдиха, че вече са готови с всичко за събитията; според прогнозата, времето ще бъде хубаво – не се очакват валежи и ще подходящо; а на място всички ще могат да се чувстват сигурно и да се забавляват, докато едновременно с това защитават позицията си по важните въпроси, които се повдигат от националното събитие.

По време на "Поход за Семейството“ тази година, в трите участващи града ще бъде прочетена декларация, която присъстващите на събитието приемат, и за която заявяват, че очакват политиците и управляващите на България също подкрепят. Тя ги призовава да се застъпват за утвърждаване на семейството, основано на брачния съюз само между един мъж и една жена като най-добрата среда за отглеждането и развитието на децата; да подкрепят политики насочени едновременно върху семейството и децата, а не само върху децата като отделен субект; да признават различията между мъжа и жената, тяхната уникална роля за пълноценното развитие на децата, и се противопоставят на политики, насочени към заличаване на половите различия в общественото пространство, а не към равни права на двата пола; да се застъпват за запазването на първостепенното право и отговорност на родителите за отглеждането, възпитанието, здравеопазването и образованието на техните деца; да се застъпват и активно да насърчават спазването на правата на човека, включително запазването на човешкият живот и достойнство, свободата на словото, съвестта и религията; да отстояват и да защитават принципа на субсидиарност в Европейския съюз и правото на отделни национални политики за брака, семействата и други важни области; да съдействат за приемане на политики и за създаване на условия за достоен живот на семействата и насърчаване на раждаемостта, за справяне с демографската криза.