"Лукойл Нефтохим“ не е нарушавал европейските директиви и българското законодателство. Това обяви днес премиерът Николай Денков в отговор на журналистически въпрос.

Денков, финансовият министър Асен Василев и енергийният министър Румен Радев се срещнаха днес с еврокомисаря по финансова стабилност Марейд Макгинес в Министерския съвет. Комисар Макгинес отговаря за санкциите, които Европейския съюз наложи и продължава да налага на Руската федерация заради войната в Украйна.

Асен Василев каза обаче, че множество стоки преминават транзитно през България и стигат до Руската федерация, а част от тях биват използвани на бойното поле.

"В момента виждаме доста сериозна активизация на внос и на износ на стоки с двойна употреба от и до Русия, които минават през българо-турската граница и оттам към Армения, Азербайджан и други държави. Оттам нататък е ясно, че има прекупуване и пренос към Русия“, заяви финансовият министър.

Над 20 000 компании на територията на Европейския съюз извършват транзита на стоки, но легално – митническите документи са напълно изрядни.

"Има над 20 000 компании и контрагенти, които участват в избягване на санкциите и доставки на материали от Русия или към Русия. Обсъдихме как това да бъде пресечено, тъй като проблемът, навсякъде в Европа, а не само в България, е, че работят с изрядни митнически документи. Това е 12-ят пакет санкции, който се подготвя.“

Асен Василев обяви, че България работи съвместно с Европейската комисия, за да пресече каналите и да установи компаниите, които извършват дейността.

"Трябва да бъдем изключително стриктни. Да внимаваме за потоците на търговия. Знаем, също така, от обратна връзка, че има определени компоненти и стоки, които продължават, и отиват на бойното поле. И идват от държави, които заобикалят санкциите", посочи комисар Макгинес.

Утре министър Василев ще бъде на граничния пункт "Капитан Андреево“ с комисар Макгинес, където ще проведат среща.