Факт е, че нито един кабинет не може да реши големи проблеми, натрупани с години, да не говорим за един служебен кабинет, чиито мандат се очаква да е не повече от 2 месеца, докато минат предсрочните парламентарни избори и евроизборите. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" с водещ Цоня Събчева Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет на Република България и бивш социален министър.

"Очакванията към тях са големи. Работата им за пръв път е и в малко по-различна среда от всички останали кабинети, с факта, че имаме действащ парламент, което означава, че все пак част от законодателни инициативи, част от работата на Народното събрание, която касае хората, би могла да се придвижи в рамките на тези 2 месеца. Защото има непосредствени ангажименти, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, надяваме се работата по еврозоната да продължи. Така че вярвам, че служебният кабинет не само, че ще се справи с първостепенната си задача организация на изборите, но и някои от темите, които са важни, така че работата да продължи на администрацията по задачи, които са свързани с европейски средства, с влизане на България в еврозоната, с присъединяването ни към ОИСР", коментира още тя.

"За съжаление, ние сме изправени не само пред така големи предизвикателства, свързани с вътрешно-политическата ситуация, но предстои сериозна кампания на европейско ниво, по отношение на евровота. На много места има доста силен заряд на евроскептицизъм, така че ролята на всички политици е в момента наистина да бъдат доста по-балансирани и разумни и да отстояваме демократичните ценности на Европа", категорична бе Зорница Русинова.