Генералният директор на ДП НКЖИ инж. Златин Крумов даде извънреден брифинг по повод отправените твърдения от представители на БСП по-рано днес, свързани с "политическо“ освобождаване на и. д. заместник генералния директор "Администрация и международна дейност“ Гергана Алексова.

Генералният директор обяви, че Управителният съвет на ДП НКЖИ е взел решение за нейното освобождаване от заемания пост поради констатирано несправяне със служебните ѝ задължения, а не заради членството ѝ в политическа партия. "Въпреки демонстрираното огромно желание от нейна страна и заявената политическа подкрепа, фактите показват, че за определен период от време дружеството остана без горива, без застраховка "Трудова злополука“ на служителите и без хигиенизиране на жп гарите. Наложи се компанията да се справя с огромни усилия и рискове. Никога не съм делял хората на червени, сини, бели. Приемам решението на Управителния съвет рационално, а не емоционално.“, коментира още инж. Крумов.

Златин Крумов подчерта, че е подал сигнали за корупция срещу Гергана Алексова към компетентните органи и Министерство на транспорта и съобщенията. Той съобщи още, че веднага след нейното освобождаване е получил заплахи за политическа репресия, за което също е сезирал компетентните органи.

"Като генерален директор съм длъжен да пазя НКЖИ от всякаква репутационна вреда и няма да допусна корупционни схеми, въпреки политическия натиск, който се упражнява и към момента върху мен и компанията. Не ми е приятно да бъда заплашван, но ако това е цената компанията да се управлява прозрачно, спазвайки закона, и да функционира нормално, аз съм готов да я платя“, допълни генералният директор на ДП НКЖИ.