Проевропейското мнозинство се запазва и това е добрата новина. Лошото е, че ще има леко изместване вдясно на политиката на Европейския парламент. Това каза кореспондентът на Клуб Z Момчил Инджов в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус".

Европейската народна партия, Прогресивният алианс на социалистите и демократите и "Обнови Европа" образуват заедно абсолютно мнозинство с малко над 400 евродепутати от общо 720, отбеляза той.

Политиката на следващия Европарламент по отношение на зеления преход ще се измести вдясно. Инджов припомни, че още след обявяването на резултатите председателят на ПГ на ЕНП Манфред Вебер заяви, че неговата партия ще преразгледа директивата за продажба на автомобили с двигатели с вътрешно горене, която трябва да влезе в сила от 2035 г., и че ще бъдат направени корекции на екологичната политика по отношение на селското стопанство.

"Забраната за автомобили с бензинови двигатели е много трудно да влезе в сила от 2035 г., защото все още няма изградена инфраструктура. Освен това електрическите автомобили са скъпи. В дългосрочен план може би те ще са по-евтини от бензиновите, но спестяванията на много хора ще се стопят само с едно закупуване на електрически автомобил. Те ще поскъпнат още повече, защото ще има принудително търсене заради влизане в сила на забраната. Повишените цени ще повишат молбите за кредити, банките ще започнат да изготвят по-неизгодни условия – реакцията е верижна“, обясни Момчил Инджов.

Ограниченията в селското стопанство също ще бъдат смекчени, смята журналистът.

Позицията на крайнодесните в Европарламента по отношение на войната в Украйна е различна, отбеляза Инджов. Групата на европейски консерватори и реформисти включва представители на разнородни партии – от крайнодесни до много близо до центъра и дори вляво от центъра партии.

"Повечето партии в тази група са проукраински, например "Италиански братя“ на Джорджа Мелони. Да не забравяме, че председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен още преди изборите изрази готовност ЕНП да работи с партията на Мелони и изобщо с ЕКР“, припомни журналистът.

Според него крайнодесните партии в новия Европарламент, които нямат политическо семейство, няма да успеят да формират ново такова.

"Виктор Орбан категорично няма да се съюзи с откровени нацисти. Той може да е всякакъв, но по отношение на такива нацистки организации като "Алтернатива за Германия“ не може да бъде заподозрян в никакви симпатии. В самата Унгария се преследва нацистката пропаганда. Герт Вилдерс от холандската "Партия на свободата“ също няма никакъв шанс да се присъедини към "Алтернатива за Германия“, защото и той е голям приятел на Израел. Много малко са партиите, които биха последвали "Алтернатива за Германия“ и това е добра новина“, смята Момчил Инджов.