Паметта на нашите герои ни задължава да отговорим на въпросите - защо не можем да бъдем единни, защо вместо да изграждаме, пилеем, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на Националния митинг – заря в Панагюрище по повод 147-ата годишнина от Априлското въстание. Той прие строя на представителните роти на Българската армия и произнесе слово по повод годишнината, информираха от пресцентъра на Народното събрание.

В тези трудни времена, които изискват решения, ние сме длъжни да отговорим на въпроса защо не можем да бъдем единни, дължим го на себе си, но и на нашите герои, които ни сочат пътя в тъмнината, от която трябва да излезем, трудно, но задружно, подчерта Росен Желязков. Той посочи, че днес трудно надмогваме егоизма на настоящето, трудно успяваме да обясним защо вместо да изграждаме, ние пилеем - време, ресурси, надежди.

Днес, когато почитаме паметта на героите на Априлската епопея, безкористно отишли по пътя на Голгота, за да пренесат в името на Родината, в името на свободата и в името на бъдещата достойна държавност своя живот, ние дължим почит към онова чувство, което ги е водило и това е любовта към Отечеството, към близките, към мечтите, заяви председателят на Народното събрание. Росен Желязков посочи, че в летописа на славната българска история има много значими дати, въстания, бунтове, съзаклятия, спечелени битки и войни, но има едно събитие, което заслужава и носи името Епопея. Защото пролетта на 1876 г. се превърна в еманация на българския дух, на българската гордост, чест и достойнство, добави той.

147 години ни делят от онази дата, когато Панагюрище, Перущица, Батак, Брацигово, Копривщица, Клисура от селища на географската карта се превърнаха в символи на въстаналия български дух, на българската гордост, припомни Росен Желязков. И днес ние се опитваме да изкачим този връх, върхът на Епопеята, и все не успяваме да го стигнем, не успяваме, защото сякаш не съумяваме да се вгледаме в себе си и да видим онова, което в забързания модерен свят ни кара да не виждаме по-далеч от настоящето, да не мечтаем за бъдещето така, както са мечтаели онези герои през кървавата пролет на 1876 г., добави той.

На Националния митинг – заря в Панагюрище по повод 147-ата годишнина от Априлското въстание слово произнесе и кметът на Панагюрище Никола Белишки. На тържественото честване присъстваха народни представители, областният управител и представители на Българската православна църква и местната власт, както и много граждани.