След изборите трябва да има ясна политическа отговорност и правителство с ясен политически мандат. Ако ще е коалиционно - според тежестта на партньорите, с ясно коалиционно споразумение за четиригодишен мандат. Това заяви бившият председател на парламента Росен Желязков.

Тази кампания ще бъде не просто конфликтна, а кампания на поредните клишета, смята той. По думите му ГЕРБ не са тези, които са предизвикали изборите и попита къде са някои от знаковите лица на ПП-ДБ като Тодор Тагарев, които станаха причина за конфликти в сглобката.

Според Желязков чрез предсрочните избори ПП-ДБ предотвратяват "свободното си падане".

"Единствената им платформа беше колко зъл е ГЕРБ. То не бяха чували, Борисов ядеше хора. А хората очакат реални доходи, решения на проблемите си".

Решението Желязков да води листи и за националния, и за европейския парламент е политическо, и след изборите партията му ще реши дали той да остане в България или да отиде в Брюксел. Моите предпочитания са да бъда в България, но това няма никакво значение. Ако партията реши друго, аз ще се съобразя с него". Желязков се надява "цикълът на тригодишно безвремие в политическия диалог, който стана прекалено профанизиран и груб, да се пречупи в юбилейния 50-и парламент", допълни пред БНТ той.

Конституционните промени бяха един от компромисите на голямото мнозинство, каза още той.

"Когато Конституционният съд се произнесе за шестата поправка в Конституцията, ще говорим дали ще посипваме пепел по главите си, дали ще пируваме за някакъв небивал конституционен успех. Аз лично съм убеден, че прилагането на конституционните изменения, особено в частта постоянно действащ парламент и служебен кабинет, работи изключително трудно, но неизбежно. Няма друга платформа в правовия ред, върху която да се стъпи".

Експерименти като ротационни правителства и модели, които са плод на тежък и необоснован политически компромис, повече не трябва да съществуват, смята Росен Желязков. Според него последните правителства са били формални - не са имали ясна политическа ангажираност и подкрепа.