От днес земеделските стопани ще могат да проверят дали заявените от тях площи попадат изцяло или частично в обхвата на проекта на специализирания слой "Физически блокове" и “Площи, допустими за подпомагане" за кампания 2022, съобщиха от Министерството на земеделието.

Съгласно заповедта, стопаните ще могат да се запознаят и с предварителни резултати от проверки на декларираните площи спрямо граници и начин на трайно ползване на физическите блокове, в които попадат площите им.

Справките ще могат да се извършват в Система за електронни услуги (СЕУ) на Държавен фонд "Земеделие“ – Разплащателна агенция.

При несъгласие с посочените данни и в срок до 20 декември 2022 г., стопаните ще могат да подават възражения, както от личните си профили в СЕУ, така и от публичната част на системата. Образци на възраженията ще се генерират автоматично чрез СЕУ и ще се приемат в областните дирекции "Земеделие".

При затруднения при проверките на данните или при подаването на възраженията, земеделските стопани ще могат да се обръщат за помощ към областните дирекции и общинските служби “Земеделие".

След разглеждането на всички постъпили възражения ще бъдат подготвени и окончателните специализирани слоеве "Физически блокове“ и "Площи, допустими за подпомагане" за кампания 2022.

На базата тази актуализирана информация Държавен фонд "Земеделие“ – Разплащателна агенция ще извърши финалните оторизации по схемите и мерките за плащане на площ през 2022 г.