В България наблюдаваме активизация на гражданското общество по теми, свързани с културното наследство или със застрояването на тяхното квартално пространство, на техния град. Градският активизъм променя много. Това каза архитект Зекие Емин в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Фондация "Ново архитектурно наследство“ съвместно с "Гьоте-институт България“ организират лекция, посветена на градския активизъм и архитектурата след Втората световна война. Тя ще се проведе на 22, а лектори са архитектите Анета Василева, Емилия Кълева и Зекие Емин. Тема на лекцията са градският активизъм, културното наследство и архитектура, като ще бъде направен паралел между три държави – България, Германия и Турция.  

Голямата част от сградите от периода след Втората световна война в България са лошо поддържани. Това не се дължи на липсата на архитектурни качества и достойнство на тези сгради, а на неразбирането на това наследство, посочи тя. "Ние затова искаме да говорим за градски активизъм и общество, защото обществото припознава голяма част от тези ценности, без да прави някакви силни паралели. На хората им пука за това наследство, когато го разбират, когато го припознават и когато се идентифицират с него“, обясни Зекие Емин.  

Тя обясни, че липсата на обществено строителство, обществени сгради и пространства се превръща в тенденция в съвременната българската архитектура. В момента се наблюдава бум на жилищно строителство.  

По думите й традиционната българска архитектура е свързана с традиционната архитектура в Истанбул и Бурса например, но паралели могат да бъдат открити и в по-късните периоди.