България е получила първите адаптирани ваксини, които са разработени срещу различните варианти на коронавируса и в частност на Омикрон и подвариантите му, съобщиха от Mинистерството на здравеопазването.

Към 12 септември в страната са доставени 290 880 дози Comirnaty Original/Omicron BA.1 и 1 800 дози Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1.

Министерството одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на ваксини срещу COVID-19 за първична имунизация и за бустерна доза:

За първична ваксинация се прилагат иРНК ваксини Comirnaty или Spikevax срещу оригиналния вариант на SARS-CоV-2 или векторната ваксина на Janssen (JCOVDEN).

За бустерна доза се прилага адаптирана иРНК ваксина Comirnaty Original/Omicron BA.1 или Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1.

Адаптираните ваксини се поставят при лица на възраст на и над 12 г. най-рано 3 месеца след завършен първичен курс на ваксинация или след поставен бустер.

Бустерна доза от адаптирана иРНК ваксина е силно препоръчителна за следните категории лица на и над 12 г., които са получили поне първична имунизация (завършен ваксинационен курс), без значение от вида на приложената ваксина срещу COVID-19:

Имунокомпрометирани; Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия; Пациенти на хронична диализа; Пациенти с онкохематологични заболявания; Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора; Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19; Възрастни хора на и над 65 г.; Лица над 12-годишна възраст, които са получили последната си доза ваксина срещу COVID-19 (независимо дали за завършване на първична имунизация или бустерна доза) преди повече от 6 месеца.

Становището на Експертния съвет е във връзка със съвместното изявление на Европейската агенция по лекарствата и Европейския център по превенция и контрол на заболяванията относно възможността за прилагане на бустерна доза от адаптирана иРНК ваксина срещу COVID-19.

От днес бустерна доза от адаптираната иРНК ваксина на Pfizer/BioNTech може да бъде поставена в имунизационните кабинети на РЗИ, при общопрактикуващите лекари, както и в разкритите ваксинационни кабинети в лечебни заведения. Всички РЗИ вече са снабдени с достатъчни количества от адапатираната ваксина на Pfizer/BioNTech, като в момента тече снабдяването на общопрактикуващите лекари и на ваксинационните кабинети в болниците.

Адаптираната иРНК ваксина на Moderna ще бъде разпределена до РЗИ в рамките на настоящата седмица, а поставянето ѝ ще се извършва в определени за целта имунизационни кабинети. Информация за съответните кабинети на ниво област ще бъде публикувана на интернет страниците на РЗИ.