Здравният министър: Проблемът с недостига на медикаменти в аптеките е овладян

Проблемът с недостига на медикаменти в аптеките е овладян. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, предаде репортер на "Фокус“. Министърът присъства на първата копка на нов православен храм в Дупница.

"Преди около 3 месеца положението беше доста сериозно. То е в европейски мащаб. Преди 25 дни бях на заседание на Европейската комисия в Брюксел, където всички министри на здравеопазването засегнаха тази тема и бяха видимо притеснени“, каза здравният министър.

По думите на д-р Асен Меджидиев по темата за недостига на лекарства са постигнати някакви резултати и в момента този недостиг е овладян. Той посочи, че през последния месец е било доставено голямо количество антидиабетни медикаменти, инсулин, очаква се доставка на "Вентолин“, който дълго време е липсвал. Имаме наличност на почти всички детски антибиотици. Очакват се и други медикаменти.

Според министъра проверките в аптечната мрежа и по отношение на наличните медикаменти трябва да бъдат регулярни. "Имаше някои наказания, които се наложиха. Проверките ще продължат, те няма да спрат, поне докато съм министър, каза още Меджидиев

Здравният министър отговори и на въпрос, касаещ реформата в ТЕЛК. "Ние я започнахме. Първо променихме наредбата, след това променихме закона. Вече е възложено на "Информационно обслужване“ да вкарва цялата система в здравното досие. Силно се надявам, че още в началото на май месец ще бъдем готови и ще разтоварим системата“, допълни министърът.

Ще има много повече комисии, които да правят експертизите. Ще бъде поставен кратък срок за извършването на експертизите. Очаква се, че при обединяването на процентите да има доста преосвидетелствания. Въвежданата система ще дава възможност за анонимност, както и за достъп до документите по електронен път.

Министърът каза, че от пет месеца е възстановена работата по изграждането на нови спешни центрове в страната. Става въпрос за проект, който е от 2016 година, но през различните правителства е бил стопиран. Вече има и индексиране на цените. "Много силно се надявам по-скоро да има редовно правителство и да положи усилия, да продължи това което сме започнали“, допълни здравният министър.

Венцеслав ИЛЧЕВ