"Посетих аптеки. Искам лично да се запозная с недостига на медикаменти. Недостиг има на много малко продукти, а не на това, което се артикулира, че липсват 300 животоспасяващи медикаменти“. Това обясни министърът на здравеопазването Асен Меджидиев след посещение във Видин, където даде информация за констатациите и набелязаните мерки във връзка с обезпечеността на здравните структури в областта и направените от него проверки в аптечната мрежа за недостиг на лекарствени продукти.

В противен случай, те трябваше да плащат за рязане и транспорт. Според него има доставки на Вентолин и Пулмикорт, а недостиг в аптеките има на амоксиклав.

"Всички останали антибиотици ги намерих и в трите аптеки, които посетих. Говоря за детски антибиотици. Говоря от първа линия – влизам и питам дали мога да си го закупя“, допълни той.

"Тази ситуация не е локална в България, а в 25 държави от ЕС. Не мога да наложа забрана за износ, защото не сме в извънредно положение. Ако всяка държава наложи, това означава блокиране на пазара. Ситуацията се обяснява основно с някои от доставките, които идват от Индия и Китай“, каза още служебният здравен министър.