Здравните власти предупредиха са очакван интензивен грипен сезон и призоваха населението да се ваксинира.

"В Южното полукълбо се отчете сериозен грипен сезон през техния есенен сезон, който започна по-рано и може да се сравни с грипния сезон през 2017-2018 година. Това накара всички експерти по остри респираторни заболявания в Северното полукълбо да започнат да предупреждават, че има вероятност грипния сезон тази година да бъде малко по-сериозен. Колко по-сериозен ще бъде, не можем да кажем, но от това, което видяхме в Южното полукълбо, означава, че той може да бъде един обичаен грипен сезон с доста висока интензивност на заболяванията“, посочи д-р Валери Цеков.

"Грипът е заболяване, което може да бъде избегнато, имаме средствата, с които можем да го направим. Ако искаме да изпреварим грипа, можем да посегнем към грипните ваксини, които вече са тук и са доставени в медицинските кабинети. Ако вземем мерки навреме, можем да избегнем една грипна вълна“, призова д-р Цеков.

Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев колкото по-скоро се ваксинираме, толкова по-добре. Той обясни, че пикът на грипа се очаква в през януари и февруари и затова най-подходящото време за ваксинация през октомври и ноември.