Вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и министърът на културата проф. Велислав Минеков присъстваха на официалното приключване на обучението на тема "Актуални въпроси на опазването на културно-историческото наследство“. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Тържественото връчване на удостоверения за завършване на курса се проведе в Националния исторически музей.

"С удоволствие приех идеята за това обучение. От начина, по който ще бъдете обучени, зависи шансът ни да опазим културното си наследство“, каза министър Демерджиев, който връчи удостоверенията на успешно преминалите обучението. 

Министър Минеков припомни, че подобни курсове съществуват в почти цяла Южна Европа. "Днес е много щастлив ден за мен. Отдавна имаше идея за този курс, за осъществяването на който помогнаха много хора“, допълни той.

В семинара, реализиран съвместно от Министерството на вътрешните работи и Министерството на културата, участие взеха около 30 служители на МВР, работещи в сферата на опазването на културно-историческото наследство. Лекциите бяха провеждани в Академията на МВР и Националния исторически музей.

Това е вторият курс на тема "Актуални въпроси на опазването на културно-историческото наследство“, който се провежда в Академията на МВР. През септември 30 служители от Северна България се включиха в семинара с цел да повишат знанията си по отношение на опазването на културни ценности.

Ректорът на Академията на МВР старши комисар доц. д-р Иван Видолов изрази готовност курсът да се провежда всяка година: "Целта е да се срещате и да обменяте опит, което ще бъде от полза при противодействието на престъпления, свързани с културно-историческото наследство“.