Наистина ли е толкова важно счетоводното обслужване, когато говорим за електронна търговия? Категорично да. Ако не следите отблизо финансите си, може да настане голяма бъркотия. А не искате да се чешате по главата по време на данъчната проверка, нали? 

Електронната търговия промени начина, по който се купуват и продават стоки и услуги, предоставяйки на потребителите възможности само на една ръка разстояние. Но успехът не идва лесно. Необходима е финансова стабилност, за да преминава всичко гладко. 

Една от основните причини, поради някои e-commerce бизнеси се провалят, се дължи на лошото управление на паричните потоци. Това подчертава важната роля на счетоводното обслужване за онлайн магазините. В статията ще си говорим по-обширно за него и как NEXT BASKET може да ви помогне.

Управление на инвентара

По отношение на счетоводството за e-commerce, управлението на инвентара е само парче от пъзела. При големи обеми трансакции е от съществено значение да се поддържат точни записи на инвентара. Това помага и за правилното ценообразуване на продуктите. 

Нужно е да се избере правилния метод за оценка, независимо дали е FIFO или LIFO, въз основа на нуждите и целите на вашия бизнес. Резултатите от тази оценка ще са полезни и за подготвянето на бъдещите маркетингови стратегии. 

Ето какво означават FIFO и LIFO:

FIFO ("First-In, First-Out“) е най-старият продукт в инвентара, който е продаден първи.

LIFO (“Last-In, First-Out") е най-новият продукт в инвентара, който е продаден първи. 

Инвентарът може да бъде много сложен за управление, затова е важно да работите с някой, който знае как и може да предвиди предизвикателствата, които са свързани с вашия бизнес. 

Освен това качественото счетоводно обслужване ще ви позволи винаги да разполагате с достатъчно продукти. Така няма да блокирате пари в излишно презапасяване или да имате недостиг на някоя стока. 

Отчет за приходи и разходи

Периодът, за който се прави отчет на приходите и разходите, обикновено е една финансова година. Той показва дали бизнесът е на печалба или загуба, като се обръща внимание на разликата между приходите и разходите за дадения период. 

Ето и основните видове от тях:

- Оперативни -  свързани са с основната дейност на предприятието.

- Финансови - дават информация за приходите и разходите от финансови операции. 

- Извънредни - неочаквани приходи и разходи, които не са част от оперативните.  

В България този отчет се подава в края на календарната година, когато е и краят на отчетния период. 

Изчисляване на данъците

Счетоводното обслужване помага при изчисляването на данъците, както и при подаването на данъчните декларации. Това е от голямо значение, за да бъдете изрядни пред държавата и да избегнете санкции. Освен това ще можете задържите по-голяма част от печалбата си.

Ако планирате да продавате продукти или услуги не само в България, но и в чужбина, трябва да сте запознати с данъчните разпоредби. Воденето на точни записи и правилното изчисляване на данъците ще гарантира, че бизнесът ви няма да подлежи на глоби и ще може да функционира спокойно.

Ако търсите качествено счетоводно обслужване, обърнете се към NEXT BASKET. Услугите са както абонаментни, така и еднократни. В случай че имате онлайн магазин от NEXT BASKET, можете да се запознаете с платените и безплатните услуги, включени в плановете.