Паралелният износ е от изключителна важност за недостига на лекарства. Такова мнение изразиха в ефира на NOVA Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, и Боряна Маринкова от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.

"Имаме инсулин от паралелен внос, който обаче не може да достигне до пациентите, защото няма еквивалентна замяна на медикаменти. Подавайки документи за регистрация на цена, не може да регистрираме лекарство от паралелен внос. Влизаме в хипотеза или да регистрираме дадено лекарство като генерично, или като друго, което е административна грешка", обясни Маринкова.

Тя смята, че трябва да се извършат проверки за евентуални незаконни практики. 

По думите на Костов друг проблем е, че електронните рецепти се изпълняват като хартиени и не влизат в статистиката.

"Нямам информация специално за реекспорт на антибиотици. По-скоро в момента МЗ се презапасява, защото миналата година по това време имаше сериозен дефицит на антибиотици за деца. Голяма част от субектите, които искат да ги изнасят, са позадържали стоката. Най-вероятно освобождават най-старите партиди и ги пускат на пазара. Все пак дефицитът е по-малък, отколкото преди година", коментира още председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.