Защо полицията не може да накаже хората, които търгуват незаконно с лекарства в интернет? Сайтът за незаконна търговия с лекарства, който БНТ разкри миналата седмица е създаден в САЩ. Това показа проверка на отдела за киберпрестъпления в МВР. Екипът на медията си поръча и получи по куриер турско лекарство за високо кръвно от незаконен сайт. Изпращачът се оказа мъж от София. Полицията обаче не може да ги накаже, защото нерегламентираната продажба на лекарства не е престъпление, а административно нарушение.

Лекарството за високо кръвно поръчано от незаконния сайт през мобилно приложение е получено по куриер. Според товарителницата, медикаментът е изпратен от офис на куриера в столичния квартал "Княжево". 

Пратката е отворена в присъствието на шефа на отдела за киберпрестъпления в МВР. Става ясно обаче, че дори и да установят търговеца, полицаите не могат да започнат наказателно производство.

"Към настоящия момент, това е административно нарушение, за което се налага глоба. Но въпреки това, можем да извършим проверка, да го призовем, да поискаме обяснения, да го предупредим", обясни пред обществената телевизия старши комисар Владимир Димитров - директор на отдел "Киберсигурност" в ГДБОП.

Глоби за незаконна търговия с лекарства може да налага Агенцията по лекарствата. 

"Не може да се търгува в интернет с такъв тип лекарствени продукти. Отделно, което е серизоно нарушение, е че той не е разрешен за употреба с чуждоезична опаковка. Не е предназначен за българския пазар", казва директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

"Тук става въпрос за амбулантна, куфарна търговия от лица, които нямат право да извършват такова нещо. Съответно това допълнително застрашава живота на гражданина, който се е снабдил с този продукт", поясни магистър фармацевт Светослав Крумов - главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

На граничните ни пунктове с Турция митничарите са намирали 400 опаковки с лекарства в багажа на мъж и жена, които пътували с кола, задържали са и кашони с над 1 000 опаковки на задната седалка на автобус. Но заради големия поток, митничарите не могат да проверят всички пътници. Онлайн търговията с лекарства процъфтява, заради така наречените куфарни търговци, които пътуват често и купуват малки количества, които препродават.

"Има някои вратички в законодателството. Те се използват от някои нарушители. Но от друга страна пък, няма как да ограничим тези, които имат необходимост да купят или пътуват и купуват лекарства за лична употреба и са добросъвестни", заяви Вяра Генова Агенция "Митници".

В отдела за киберсигурност на МВР постъпва поне по един сигнал месечно за незаконна онлайн търговия с лекарства през групи в социалните мрежи и сайтове, които са създадени извън България. Киберполицаите не могат да ги спрат веднага, защото дейността им, според закона, не е престъпление.

"Като пратим запитване до чуждестранната компания и обясни кратко, точно и ясно какво съдействие искаме от тях, успяваме да премахнем сайтове, групи в социални мрежи. Понякога отнема ден, понякога отнема месец", уточни старши комисар Владимир Димитров - директор на отдел "Киберсигурност" в ГДБОП.

А Агенцията по лекарствата е успяла да глоби трима незаконни онлайн търговци. Само за продажба на неразрешен медикамент санкцията е 25 хиляди лева. За да издири нарушителите и да им връчи актовете от агенцнията търсят помощ от полицията.

"Обезпечаването на доказателствата е сложен процес, който изисква време и усилия от всички институции", каза магистър фармацевт Богдан Кирилов - директор на ИАЛ.

А след сигнал на медията и Комисията за защита на потребителите започва проверка на сайта за незаконна търговия.

"Проверяваме за нелоялна практика, която по някакъв начин може да въведе в заблуждение потребителите", обясни Мария Филипова - председател на Комисията за защита на потребителите.

Сигнал има и към НАП, защото лекарството е платено, но не получена нито фактура, нито касова бележка от продавача.