Масово надраскани изборни протоколи. Защо над 80% от изборните книжа в неделя са били сгрешени? Темата коментираха изборният експерт Даниел Стефанов и Ива Лазарова, председател на Обществения съвет към ЦИК.

"Това, което видях  в голяма част от протоколите, е доста особено. Има грешка още в първата част на протокола, в която се описва колко човека са гласували, колко бюлетини са използвани, колко са останали", обясни изборният експерт Даниел Стефанов. "Моето обяснение е следното. Когато свърши изборният ден, това трябва да се попълни преди да се отвори урната и да се извадят бюлетините. Много често хората имат страшно нетърпение да отворят урната и да видят кой как е гласувал. Като се отвори урната, преди тази информация да бъде извадена и вкарана в протокола, стават всякакви грешки", обясни Стефанов пред NOVA.

"Другият проблем, който се случва според мен, е, че не използват първото копие на протокола, така наречената чернова. Според мен всички много бързат, за да отидат колкото се може по-бързо в РИК и да предадат материалите", обясни Стефанов.

Третият проблем според него е, че е сложно и трябва обучение на председателите и секретарите на комисиите.

Според Ива Лазарова, председател на Обществения съвет към ЦИК, този протокол е един от най-лесните в последните няколко кампании.

"Хората от комисиите трябва да преминат специално направени обучения, в които да се обърне внимание на това как се попълват", заяви Лазарова.

"Дори в самия изборен ден ЦИК промени условията на гласуване", припомни още Лазарова.

"Това не бяха най-простите избори. Процедурата трябваше да бъде по-добре изчистена", каза Стефанов.

По думите му тук не става въпрос за подмяна на гласа, а за лоша организация, лошо обучение, лош избор на хората.