Българи не бяха допуснати в Мексико, въпреки предплатеното пътуване и настаняване. Екскурзията е организирана от туристическа агенция.

"В отговор мексиканските власти казват, че по време на интервюто, което не се е състояло, не са представени убедителни доказателства, че има предплатено настаняване в Мексико. Това е абсолютна лъжа и може да бъде проверено с един разговор с хотела. Тук става въпрос за потъпкване на правата на български граждани. Не им е било разрешено да осъществят контакт с българското посолство“, коментира в предаването "Тази сутрин“ Димитър Балтов, зам.-председател обединение "Бъдеще за туризма“.

Той уточни, че малка част от пътуващите към държавата в Северна Америка са потърпевши от подобни действия, но забелязва тенденция.

"Ние трябва да имаме ясно становище от мексиканските власти. Трябва да се дава възможност на хората да идват като туристи. Струва ми се, че се таргетират млади хора от Източна Европа и бившите държави от СССР. Има хора, които са били държани с дни в подземие на летището“, допълни Балтов, предава bTV.

"В момента, в който кацнахме в Мексико, ни помолиха да си покажем паспортите. Показахме ги. Зададоха ни няколко въпроса. Взеха ни паспортите, телефоните и ваучерите за настаняване. Заключиха ни в една стаичка, в която стояхме доста време. В началото ни питаха колко време ще престоим, след като започнаха разпит къде работим“, разказа Магдалена Атанасова, един от пострадалите туристи.

"Започнаха да вкарват още хора в стаята. Имаше от Полша, Беларус и Армения. Не отговаряха на въпроси. Стояхме в стаичката 17 души. След това ни изкараха и казаха, че не сме допуснати в страната“, добави тя.