Постигнахме удовлетворително решение, считаме, че няма противоконституционност. Това каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков в кулоарите на парламента след приемането на механизма за разследване на главния прокурор на второ четене, предаде репортер на "Фокус". 



"Законопроектът е сложен и е важно, че стигнахме до удовлетворително решение. Мисля, че и в контекста на конституционни изменения, за които говорят основните политически сили, те отново ще разглеждат тези въпроси. Важно е да подчертаем, че въпросът за контрол и отчетност на главния прокурор имаше няколко измерения. Едното е наказателно-правното, т.е. това за разследване, а другото е за отчета – това, което се случва във ВСС. Днес и двете намериха решения, които кореспондират на европейските стандарти и по отношение на ангажименти, които страната ни е поела по НПВУ и от гледна точка на мониторингите, на които сме обект", заяви Зарков. 

Служебният министър обясни, че всеки закон, който цели постигането на цялостна реформа в системата поставя въпроса за това дали не е антиконституционен, но увери, че екипът му е работил в съответствие с основия закон на страната. 

"За всеки един закон, който прави дълбока реформа в съдебната система винаги се поставят такива въпроси. Ние, с екипа ми, а и екипът на Надежда Йорданова, сме работили в синхрон с конституцията и считаме, че няма противоконституционност в механизма за разследване на главния прокурор. Това беше една от основните теми на разговор", обясни той. 

Зарков обясни различието в гласовете за отстраняване на главния прокурор и тези за председателите на върховните съдилища с това, че има йерархическата структура на съдилищата. Той заяви, че съобразно международните стандарти съдилищата трябва да имат по-висока степен на самоуправление.

Служебният министър каза още, че механизмът за разследване на главния прокурор може да влезе в сила, след като бъде публикуван в държавен вестник. Той поясни, че той може да бъде прилаган и към производства, които вече са започнали.