Заседанието на парламентарната правна комисия продължава, но приключиха дебатите и гласуването по закона, създаващ механизъм за ефективно разследване на главния прокурор и по-висока отчетност - това съобщи в предаването "Още от деня" по БНТ служебният правосъден министър Крум Зарков.

Ако този закон вече беше в сила и ако беше приет своевременно, а времето му беше дошло преди около 10 години, нямаше да се стигне до война, каквато наблюдаваме сега, посочи Зарков. Той е обнадежден, тъй като Правната комисия днес е направила нещо много важно - даде ход на процедурата, законопроектът беше приет с голямо мнозинство.

"Всички депутати на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС, БСП и ИТН подкрепиха законопроекта и се ангажираха със срочна работа по него - бърза. Чуха се и призиви да се гледа още утре в пленарна зала. Мисля, че всички разбират колко важен е законопроекта", обясни Крум Зарков.

По думите му, становището на Иван Гешев по отношение на този законопроект не се е променило. Главната прокуратура е против законопроекта.

"В Народното събрание лежи голямата отговорност да се създаде правната рамка, която е необходима за страната ни. Тя е необходима както за хората, за правовия ред въобще, така и по отношение на ангажиментите ни и по-дълбока интеграция в ЕС. Това е дълъг дебат, който се води дълго време. Стигали сме и преди до този етап на процедурата, но днес ми се струва различно. Различно беше и във ВСС, където се дискутираха теми - свободно и отговорно, защото само преди седмици това ми се струваше напълно невъзможно", каза още министърът.

Главният прокурор и прокуратурата като институция не бива, не може и не трябва да говори с внушения и недомлъвки, подчерта още Зарков и допълни:

"Не може да се говори от тази позиция, когато в ръцете ви е цялата власт и ако имате информация, тя е събрана законно по съответния процесуален ред. Няма какво да плашите - оповестявате, арестувате, повдигате обвинение или казано по-малко драматично - вършите си работата."