Служебният министър на правосъдието Крум Зарков отговори на лидера на БСП Корнелия Нинова, която по-рано съобщи, че тя и членове на БСП са получили призовки за разпити.

"След изявлението на Корнелия Нинова от Народното събрание, че е била посетена от “двама униформени от съдебна охрана, а те по закон изпълняват принудително довеждане", в качеството си на министър на правосъдието незабавно извърших проверка", заяви Зарков във профила си във "Фейсбук".

"Служители на Главна дирекция “Охрана" са посетили адреса, за да предоставят на Корнелия Нинова акт на Софийския районен съд по нейна частна тъжба срещу журналиста Явор Дачков. Съдът е разпоредил книжата да се изпратят на страните по делото, за да могат те да се запознаят и да преценят дали да се възползват от правото си да обжалват в указания срок. Главна дирекция “Охрана" към Министерството на правосъдието е отговорна и длъжна да изпълни съдебното разпореждане, като установената практика е служителите да посещават гражданите преди или след работно време, дотолкова, доколкото тогава е най-вероятно те да са у дома си", добави той.

Припомняме, че Нинова заяви, че днес в 7:30 часа, в дома ѝ са отишли двама униформени от Съдебна охрана, които по закон изпълняват принудително довеждане.

"Прокуратурата се опита се намеси във вътрешнопартийните дела на БСП. Отказахме да предадем документи от решения на нашите колективни органи, както и да се явим на разпит, на който да даваме обяснение как и защо сме гласували вътре в партията, по време на Националния съвет", каза още лидерът на БСП.