Проблемът е системен и трябва да бъде уреден най-сетне на законово ниво.  В рамките на своя мандат Гешев многократно урони престижа на съдебната власт. Много е важно случилото се в последните дни, защото бяхме обвинявани в политиканстване, а сега, струва ми се, има нови елементи. Затова работим сериозно, за да бъдат поставени по надлежния ред. ВСС има основанието да се самосезира". Това смята служебният министър на правосъдието Крум Зарков за главния прокурор.

С това свое заявление кандидатът за премиер Мария Габриел се присъедини към хората, които през 2020 г. излязоха на протести с искане за оставка след нахлуването на прокуратурата в президентството. В Министерството на правосъдието работим много внимателно, изследвайки случилото се през последните дни и седмици.

Аз само мога да поздравя Мария Габриел за това изявление, но ще трябват още подробности, каза Зарков в коментар на заявката на кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС, че неин правосъден министър би поискал освобождаването на главния прокурор.

"Това, което се случи в последните дни, е че зам.-главният прокурор изрази недвусмислено твърдения, че Гешев се намесва нерегламентирано в разследване, което го касае пряко. Струва ми се, че това е много сериозно действие и ВСС ще трябва да се произнесе по него. Министерството на правосъдието няма да стои безучастно в това. Още другата седмица ще ви информираме какво ще предприеме министерството на правосъдието", заяви още той. 

По думите му дали ще се стигне до оставката на главния прокурор е много важен въпрос. "По-важно е дали ще се приемат законите, които да попречат на следващия главен прокурор, който и да е той, да попадне в същата цикличност, в която са попадали тези преди него. Искането на оставка и съдбата на г-н Гешев не покрива целия спектър от въпроси.

По закон, ако мандатът на главния прокурор бъде прекратен предсрочно - то един от неговите заместници поема поста до избор на нов обвинител номер едно.

В конкретната ситуация обаче това може да се окаже трудно, защото шефът на Следствието и най-вероятен заместник на Иван Гешев също е поискал оставка - на собствения си заместник Ясен Тодоров. И тук основен мотив са "намеса и непремерени изявления" около взрива срещу колата на Гешев, съобщиха още от NOVA.

Процедурата около искането за предсрочното прекратяване мандата на главния прокурор е ясна - министърът на правосъдието внася във ВСС мотивите за това, следва изслушване и гласуване. Два пъти досега кадровиците не събраха поне 17 гласа "За" и така Иван Гешев запази поста си.