Парламентартната комисия по здравеопазването ще изслуша ресорният служебен министър  д-р Галя Кондева, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор“ Иванка Динева и на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Изслушването е във връзка с увеличаването на случаите на коклюш в страната и наличието на смъртни случаи при деца.

Според данните за последната седмица, потвърдените случаи на коклюш са скочили с над 50%. Два от всеки три случая са установени в София, сочат още данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

През изминалата седмица в лаборатория са потвърдени нови 112 случая на коклюш, което прави общият им брой 317. За същия период на миналата година те са били едва 4.

Припомняме, че миналата седмица бяха потвърдени два смъртни случая - две бебета от Кюстендилско починаха от опасното инфекциозно заболяване. Новородените са били под възрастта, на която се поставя първата доза от ваксината дифтеткок.