В зала "Макс Планк“ на Центъра за компетентност КВАЗАР при Института по роботика- БАН бе даден официалният старт на "Националния план на България за изграждане на квантово-комуникационна инфраструктура“, предаде репортер на "Фокус".  На събитието присъстваха кметът на град София Йорданка Фандъкова, представители на Министерството на образованието и науката, ДАНС, Министерството на транспорта, Министерството на отбраната.

Планът се реализира в рамките на европейската инициатива EuroQCI, която е насочена към изграждането на единна квантово-комуникационна мрежа на територията на целия Европейски съюз, с което Брюксел цели да се гарантира киберсигурността и комуникационния суверенитет на Европа. 

Специално за "Фокус" доц. Лъчезар Георгиев , който е представител на България в Борда на ЕК при Главна дирекция “Свързаност" и директор на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН обясни какво представлява новата технология и как следва да бъде използвана. 

"Проектът започна тази година от началото на януари като Центъра за компетентност КВАЗАР заедно със своите партньори кандидатства по програма "Цифрова Европа" и спечели грант за изграждане на тази комуникационна инфраструктура в България", посочи доц. Георгиев.

По думите му това е последната фаза, в която да се демонстрират предимствата и необходимостта от използването на новата технология за квантова комуникация. 

Тя е предвидена да влезе в употреба в държавните институции. "На първо време ще се защитава само чувствителна информация, която наистина си заслужава, включително и секретна. Нашият план е да свържем Министерството на отбраната, МВР и Министерства на транспорта, както и две търговски банки, които биха били най-застрашени от разбиване на криптографските алгоритми. 

Доц. Георгиев отбеляза, че е желателно внедряването на тези машини, за да класическата криптография, която се използва в момента в системите за киберсигурност се използват алгоритми, които са базирани на сложни математически задачи, които са трудни за решаване.