Президентът на Българско-израелската двунационална търговска камара, BCCBI, Авиноам Катриели инициира значим образователен проект за сътрудничество между държавите Израел и България, съобщиха организаторите.

След международни усилия между израелски и български организации и с подкрепата на Българското председателство проектът стартира.

Президентът на Двунационалната търговска камара България - Израел BCCBI, Авиноам Катриели, със съдействието и финансовата и идеологическа подкрепа на президента на Асоциацията на учителите в Израел,  Яфа Бен Давид, откриха проекта през август 2022 г., като изпратиха изтъкната делегация от педагози от София заедно с бившия министър на образованието проф. Николай Денков на Образователен семинар в Израел.

Между 13 и 17 октомври тази година ще се проведе първият модел на най-мащабния проект в  историята в областта на образованието между България и Израел. Група от 100 учители и възпитатели от средни училища от Израел ще дойдат на семинар в София и ще се срещнат със 100 български учители и възпитатели, за да обменят опит с българските си колеги, както и да опознаят по-добре България и най-големите й забележителности.

Този модел ще бъде пример за провеждане на до 100 еднакви семинара годишно. Този проект ще събере хиляди израелски и български учители и възпитатели.

Откриващото събитие на проекта ще се състои на 13 октомври 2022 г. на празнична вечеря, на която 200 израелски и български учители и възпитатели ще имат привилегията да чуят приветствие на живо от президента на асоциацията на учителите в Израел  Яфа Бен Дейвид, която ще посети страната ни за първи път. Бен Давид се смята за най-влиятелната жена в Израел и придоби огромна обществена популярност след успехите си в повишаването на ролята на учителите в Израел и подобряването на образователната система.

Сред високите и официални гости на България ще бъдат министърът на образованието и науката г-н Сашо Панов, посланикът на Израел в България Н.Пр. Йорам Елрон, президентът на Двунационалната търговска камара България-Израел, BCCBI, г-н

Проектът се изпълнява и финансира от израелска страна, Двунационалната търговска камара България-Израел, BCCBI и Асоциацията на израелските учители.

Проектът е подкрепен от Асоциацията на приятелите на Израел в България – НЕГЕВ, РУО – София и други партньорски структури.