Започва изготвяне на цялостен анализ за всички нужди за изграждане и дейност на Национална детска болница в София. Това стана ясно по време на кръгла маса на тема "Анализ на нуждите за изграждане на национална детска болница", която се проведе в парламента и бе организирана от "Демократична България". 

По думите на председателя на парламентарната комисия по здравеопазване Антон Тонев основната цел трябва да е все по-малко деца да се лекуват в чужбина.

Проф. Елена Пенева от "Здравна инвестиционна компания за детска болница" акцентира да се иска помощ по темата от европейски експерти.

Директорът на Националната детска болница "Иван Митев" Благомир Здравков уточни, че за новото здравно заведение ще се обсъжда какви дейности да се вложат, да се вземат предвид средствата по Плана за развитие, какво да е оборудването. "Проектът е изграден на база на съвременни тенденции, леглова база от отчети на останалите болници", допълни той.

Според Надежда Цекулова от "За истинска детска болница" болницата трябва да е част от системата за детско здравеопазване и стратегията за детско здраве.

Александър Симидчиев от "Демократична България" поиска ключов в анализа да е профилактичният елемент върху здравето на децата - "да се направи, така че децата да не се разболяват". В процеса, според него, трябва да се включи и Министерство на образованието и науката.

По време на кръглата маса всички се обединиха около това, че ще се използват вече готови анализи на структури на общински детски болници в Бургас и Варна. 

Припомняме, че преди три седмици от Столична община предоставиха на държавата терен в кв. "Овча купел" за строителство.