На 25-26 октомври 2022 г. ще се състои IX-та Международна научна конференция "Аграрната икономика – в подкрепа на земеделието“: "Земеделие и снабдяване с храни: пазари и политики“, традиционно организирана от Институт по аграрна икономика към ССА и в партньорство с Европейската научна мрежа за развитие на селските райони (ERDN).

Форумът ще се проведе в хибриден формат: он-лайн и присъствено днес и утре в хотел"Лион" Боровец. Конференцията е насочена към учени, докторанти и изследователи от България и чужбина. Програмата включва авторитетно научно участие от САЩ, Университета в Мисури, Унгария - Изследователския институт по икономика на селското стопанство,  Университета "Св.Кирил и Методий" Скопие, участия от Румъния, Украйна, от Асоциацията за географски и икономически изследвания в селските райони, Италия и др. От българска страна са представени Нов български университет, Аграрния Университет Пловдив, Икономическия университет - Варна и други авторитетни научни институти.

Освен конкретни проекти и научни разработки в агросектора и икономиката, ще бъдат презентирани  актуални теми за глобалните селскостопански пазари, влиянията на войната в Украйна върху цените на зърното в света, хранителната сигурност и суверинитет, възможните въздействия на Зелената сделка върху различните земеделски сектори, диверсификацията на селската икономика във време на зелен преход, прилагането на Новата ОСП в животновъдния сектор и др.

Очаква се Конференцията да бъде поздравена от зам.министъра на земеделието Георги Събев, дн инж. Мартин Банов, председател на Селскостопанска академия, Алисия Ернандес, съветник по земеделие в Посолството на САЩ, Десислава Тальокова, Изпълнителен директор на Фондация "Америка за България".

Традиционните тематични направления на Конференцията:

Снабдяване с храни и ефекти от COVID-19;

Конкурентоспособност и ефекти на земеделските и стокови пазари;

Земеделски политики в прехода към зелена икономика;

Възможности и предизвикателства пред селските райони;

Иновации, кръгова и биоикономика