Започна срещата между парламентарните групи на "БСП за България" и "Български възход" за бюджета, предаде репортер на Агенция "Фокус". 

Лидерът на ПГ "БСП за България" Корнелия Нинова започна срещата, представяйки приоритетите на партията, свързани с бюджета. 

"Нашите предложения са насочени към три групи. Деца, млади хора и майки, на първо място. На второ, работници и особено работещите бедни на минимална заплата – това са около половин милион българи. Третата група са пенсионерите", каза тя.

От БСП също заявиха, че предлагат минималната заплата да стане 50% от средната в страната. 

"Предлагаме увеличаване на минималната заплата на 850 лв., което представлява 50% от средната и със същия размер да се увеличи майчинството през втората година. Да има безплатни учебници и лекарства за деца. Младите хора до 26 години да бъдат освободени от данък върху доходите – знаете, че на младите им е най-трудно за първата работа, така че да им помогнем в тези първи стъпки, а и е някакъв стимул да не напускат България", поясни Нинова.

Лидерът на ПГ "Български възход" Стефан Янев каза в началото на срещата, че е важно хем да се говори за съставяне на правителство, хем то да е такова, което ще е в състояние чрез  закона за държавния бюджет да внесе нужните промени, за да подпомогнат българските граждани. 

"Нещата според мен трябва да вървят паралелно. От една страна, да се говори за съставяне на мнозинство, което да подкрепи правителство, което да бъде в състояние чрез закона за държавния бюджет да осигури работата чрез системен порядък на всички системи, всички допълнителни закони, допълнения и каквото е необходимо парламентът да приема. От друга страна, съгласен съм с данните от презентацията. Необходими са спешни мерки и при създалата се ситуация и очакванията, че служебното правителство няма да внесе цялостен закон за държавния бюджет, трябва да търсим това съгласие кои параметри може да променим в работещ порядък, така че хората да усетят грижата. Много важно е да намерим баланса тези потенциално увеличени социални разходи да не бъдат за сметка на нови заеми, а по-скоро да намерим баланса как да стимулираме българската икономика да работи, така че по естествен път да се получат възможности за по-големи разходи в това перо", каза Янев.