Временната парламентарна комисия за разследване на корупционни практики в Агенция "Митници" и евентуална роля на Асен Василев в тях се събра на първо заседание. Като точка втора в дневния ред е заложено изслушване на служебния вътрешния министър Калин Стоянов, предаде репортер на "Фокус".

Министър Стоянов вече пристигна на на заседанието в компанията на временно изпълняващия длъжността главен секретар главен комисар Димитър Калганджиев.

Председателят на комисията Тошко Йорданов от ИТН откри заседанието, в което народните представители трябва да се запознаят с протокола от заседанието на Софийския градски съд от 6 април, като предложи да прочете определени пасажи.

Припомняме, че анонимен свидетел е посочил че обвинените за участие в организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи Марин и Стефан Димитрови са се познавали с вече бившия финансов министър в кабинета "Денков-Габриел" Асен Василев.

Има свидетелски показания и за познанство на двамата с Калин Стоянов, но в съда не бяха посочени детайли за тези отношения.

По време на заседанието Венеция Ангова, народен представител от ПП-ДБ каза: "Смятаме, че тази история изглежда съшита с бели конци, прокуратурата влиза в предизборна кампания. Г-н Пеевски и г-н Борисов не познават ли Паскал? Има ли един сигнал от службите за потенциално криминални действия в Агенция Митници? За виновна за 30 години контрабанда е директорка на 2 месеца. Смятам, че прокуратурата трябва да излезе от режим на кинопрожекция."

В отговор депутатът от ДПС Хамид Хамид се изсмя с глас.

Йордан Цонев от ДПС бе категоричен, че не е виждал по-сериозни скандал в 30-годишната си практика от този. "Не съм виждал политици с такава страст да защитават нещо с което е най-малката си част е странно. Г-жа Ангова, колеги сме в бюджетна комисия, но като Матросов на абмразурата не е нужно".

"Да видим какво можем да направим, за да изчистим името на институциите, защото хората ни гледат. Нашата задача е да покажем на българската общественост, че няма да слагаме чадър, а ще ги осветляваме и да стигаме до истината", заяви Цонев, след което помоли Йорданов като председател да спира политически декларации на изказващите се в комисията. Протоколът има характер на доклад за нашата комисия, уточни каза още Цонев.

"Предлагам да има мир в света и да няма глад." Така Тошко Йорданов отговори на призива на Венеция Ангова да не се замесва името на Асен Василев, като с нея било тенденциозно името му изобщо да фигурира в наисменованието на временната комисия.

Министър на вътрешните работи Калин Стоянов припомни кои са висшите длъжности по чл. 6 от Закона за противодействие на корупцията, които не се разследват от МВР и по неотложност. Колкото се отнася до вътрешното ведомство, то се оказвало съдействие на инспекторите от КПОНПИ. Затова досега на МВР не е възлагано разследване на въпросния случай, който отприщи мегаскандала, с който се занимава цялата държава. На питане на Костантин Бачийски, министър Стоянов увери, че не се е срещал с баща и син Димитрови.

Хамид Хамид попита дали на Стоянов е оказван натиск по казуса, което той отрече.

Верни ли са твърденията на Живко Коцев, че Бойко Рашков е кадрувал в МВР, попитаха на комисията от "Има такъв народ". Калин Стоянов потвърди, че има информация, че са правени опити да бъде отстранен, като това е ставало в тесен кръг в дома на Бойко Рашков, където е правен опит за дискредитирането му: 

"Имало е срещи в тесен кръг в дома на Бойко Рашков и на тези срещи се е коментирало кой какво да свърши и как да бъда компрометиран, за да не остана министър след ротацията", обясни Стоянов.

По отношение на това кой влиза и кой излиза от министерството Стоянов каза: "По отношение на пропускателния режим в МВР има възможност да се провери кой и влизал. Има възможност, има книга, в която е описано кой отива при мен, кой отива при главния секретар. Но не съм си правил труда да проверява кой при кой зам-министър отива".

Така той отговори на думите на проф. Румен Гечев от БСП, че "това не е МВР, а някакъв цирк, щом всеки може да влиза безконтролно и министърът не се интересува кой посещава главния му секретар" и попита каква е ролята на ГД "Гранична полиция".  "За проверка на товара отговаря Агенция Митници, не Гранична полиция", напомни Калин Стоянов.

На питане оказван ли му натиск и опит за кадруване той обясни, че Асен Василев в личен разговор му казал, че в Хасково може да разчита на Недан Хаджиев. При втори разговор Стоянов обяснил на Василев, че няма как да назначи Хаджиев за дикертор във Хасково. Това била и причината Асен Василев да казва пред трети лица, че "едно нещо е поискал от Калин Стоянов, а той не го е свършил".

Затова и може би някои неща се случили в МВР - бавели сеоперации, свързани с финанси в системата. Особено за предоставяне на оперативни автомобили.

"Това, че един човек е секретен сътрудник не му осигурява никаква протекция", увери той на питане. 

На следващото заседание ще бъде изслушан директорът на ДАНС Пламен Тончев, който в момента е извън страната.