В 8.00 ч. председателят на Общото събрание на прокурорите Виктор Малинов – завеждащ отдел "Надзор за законност“ при Върховна административна прокуратура, обяви началото на изборния ден за членове на ВСС. Той поясни, че в централното фоайе на Съдебната палата е избирателна секция № 1, в която ще се гласува с хартиена бюлетина в прозрачна урна, и уточни за прокурорите, които ще упражнят своя вот електронно, да запазят талона за гласуване по интернет, в случай, че изборът продължи на следващия ден – 10.07.2022 г.

Кандидати в процедурата са Добринка Калчева - прокурор в Апелативна прокуратура – Пловдив, Владимир Чавдаров - апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – Варна, Красимира Филипова - заместник главен прокурор при Върховна касационна прокуратура, Николай Димитров - прокурор във Върховна касационна прокуратура, Владимир Николов - окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Плевен, Пламен Петков - прокурор в Софийска районна прокуратура, Станислав Стойков - прокурор в Софийска градска прокуратура и Димитринка Шкодрова-Георгиева - заместник окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Ямбол.

Право на участие в избора имат 1 538 прокурори, като 1 408 от тях са заявили електронното гласуване.

Изборният ден ще продължи до 18.00 ч. и ще се излъчва в реално време чрез интернет сайта на ВСС, раздел "Онлайн“. Чрез Единния портал за електронно правосъдие може да се проследи в реално време електронната избирателна активност.

На интернет сайта в раздел "Пресцентър“ и на фейсбук страницата на ВСС, периодично ще бъде предоставяна информация за избирателната активност на гласуващите, в 10.00 ч.; 12.00 ч.; 15.00 ч. и в 18.00 ч.