Българските военни да получават по-високи възнаграждения от следващата година. Това реши днес парламентът на първо четене с пълно мнозинство от 195 гласа "за", предаде репортер на "Фокус"

Промените ще станат факт с изменение в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, които бяха подкрепени от всички парламентарни групи в ресорната комисия. 

От 1 януари 2025 година българските военнослужещи ще получават с 30% по-високи възнаграждения, ако законопроектът бъде гласуван на второ четене. В новите текстове е записано, че базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност се определя въз основа на средната работна заплата за второто тримесечие на предходната година спрямо официалните данни на НСИ. 

Председателят на Военната комисия в парламента Христо Гаджев заяви, че законопроектът е плод на множество анализи на състоянието на въоръжените ни сили. Той обясни, че некомплектът на армията расте много бързо в последните години и затова се наложило да се вземат такива "аварийни мерки". Гаджев каза още, че един от основните мотиви за изтичането на кадри от армята е търсенето на по-добро възнаграждение. Той благодари на пленарната зала за пълната подкрепа.